= TERKINI=
Perkembangan semasa..

KEMPEN SWITCHOFF WUJUDKAN AKTA PENGGIAT SENI APA ITU SWITCHOFF?


Assalamualaikum, selamat pagi kepada semua pembaca dalam blog ini. Hari ini aku tidak mau berceloteh panjang tentang kempen yang telah diusahakan bersama ngo-ngo seni yang bergabung di bawah payung GAFIM di mana Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) juga menjadi salah sebuah persatuan yang bernaung dibawahnya.

Apa itu SWITCHOFF? SWITCHOFF merupakan kempen bagi seluruh penggiat seni merangkumi semua industri kreatif negara seperti pelakon, penyanyi, producer, pengarah, kru, pelajar jurusan seni di universiti dan yang berkaitan dengan seni di Malaysia.

Untuk pengetahuan semua.. selama ni industri seni Malaysia nampak je GAH! diluar tetapi sebenarnya... TERUK di dalamnya. Contoh gaji artis seperti pelakon masih di tahap kemiskinan, keje tidak mempunyai had masa seperti kerja di pejabat 8 jam sehari, masalah kontrak masih tidak pernah selesai, masih tiada lagi EPF/KWSP,  malah socsso pun takde... ni baru sikit.. sebenarnya banyak lagi... malas nak tulis panjang-panjang harap-harap korang paham je laa... masalah industri seni ni. Yang aku nak tekankan di sini dalam INDUSTRI SENI KREATIF NEGARA TIADA JAMINAN HIDUP!!!

Jadi bila di belek-belek di belek belek kami dalam GAFIM ni terjumpalah satu pekara yang selama ini menjadi penghalang kepada kami penggiat seni. Rupa-rupanya... kami selama ini bekerja dalam industri seni malaysia ni tidak mempunyai AKTA sendiri untuk mempertahankan HAK kami dalam INDUSTRI SENI KREATIF NEGARA kira buat kerja amal je la selama ni.... kami penggiat seni sebagai pekerja yang membantu mengeluarkan produk-produk seni ni tidak pernah dijaga dengan baik dalam soal kebajikan.

Nak dijadikan cerita..SWITCHOFF ni bertujuan nak mewujudkan AKTA bagi PENGGIAT SENI MALAYSIA untuk menyelamatkan kami dari terus ditindas oleh mereka-mereka yang tidak bertanggungjawab menggunakan kudrat kami sampai kering untuk keuntungan mereka selama bertahun-tahun selama ini. Bila kita tengok undang-undang Malaysia rupa-rupanya mereka telah dilindungi di bawah AKTA PERUMAHAN, AKTA BROADCASTING, AKTA MULTIMEDIA DAN KOMUNIKASI dan macam macam akta lagi.

MAS pun ada AKTA MAS, prima pun ada AKTA PRIMA apa lagi... banyak akta yang mempertahankan sesuatu pekara bagi jaminan mereka, tapi yang peliknya penggiat seni yang boleh diklasifikasikan sebagai pekerja industri seni tidak pernah dilindungi selama ini... sebab tu asyik di tindasssssssssssss jE!

Oleh yang demikian kempen SWITCH OFF ini bertujuan bagi mempertahankan pekerja didalam industri seni dan melindungi penggiat seni melalui AKTA PENGGIAT SENI yang akan diwujudkan bagi membela nasib mereka yang bertahun-tahun lamanya tidak pernah selesai.

Ini sedikit info tentang kempen yang kami nak buat jom sertai kami... 
KEMPEN PENUBUHAN AKTA UNTUK PENGGIAT SENI!!! 
  1. Facebook SWITCHOFF akan diuploadkan pada 15 oktober 2014. 
  2. PC dan Pelancaran SWITCHOFF pada 21 Oktober 2014 Dewan Kelab Sultan Sulaiman Kg Baru Jam 11 pagi. 
  3. Perhimpunan SWITCHOFF 11 November 2014 di FINAS Ulu Klang Jam 9 Pagi.

KEMPEN MEWUJUDKAN AKTA UNTUK PENGGIAT SENI bagi penggiat seni yang di tindas bertahun-tahun... jadi artis-artis, penggiat seni, pelajar dalam seni di universiti-universiti, kru, Ngo-Ngo dan seluruh rakyat malaysia... sertai kami bagi MENYOKONG KEMPEN AKTA UNTUK PENGGIAT SENI dengan menukar cover photo dan cover profile FACEBOOK, TWITTER, INSTARGRAM dan di semua media sosial anda sebagai sokongan terhadap kempen ini.

Di sini contoh logo SWITCHOFF untuk cover profile dan cover photo yang anda boleh copy, paste and upload... terima kasih atas sokongan anda! setakat ICE BUCKET CHALLENGE korang boleh buat takan SWITCHOFF tak boleh kot.... :)


Zed Zaidi Zed Zaidi Author

Zed Zaidi

Blog rasmi Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Lt. Kol (K) Zed Zaidi K.M.N. B.Comm (Hons)

Hubungi Saya

Artikel Pilihan

BH Online: Zed Zaidi terima pingat KMN

KUALA LUMPUR: Pelakon, Zed Zaidi, menerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN) pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pi...

Jumlah Pelawat