= TERKINI=
Perkembangan semasa..

ZED ZAIDI UPGRADE UMUR KE 3 SERIES.... APA SUDAH BERLAKU???


MUAR, JOHOR. -ASSSALLLLAAAMUAALAAAAIIIKUUUMM!!!!!
Hi salam 1 Malaysia, Salam Sejahtera, Salam semuanya. Kalau korang tengok bertapa panjangnya salam aku tu bertapa lamanya aku tak update blog ni... ni kira kes balas dendam la... supaya orang tau bertapa sibuknya aku selama ni. hahahaha...... ok mana aku nak start dulu ni hmmm.. ishh.. sebenarnya banyak benda aku nak share dengan korang tapi kalau aku nak bercerita memang panjang lebor lerr.. jadi aku short cut je iye!.

Sekarang aku sibuk shooting drama "setelah kau tiada" 26 episod RTM arahan JUREY LATIFF kerja dengan dia ni kewl beb! tapi dalam shooting shooting drama ni ada macam macam problem tapi bagi aku semua ni biasa, kalau nak suh aku cerita? jawapan aku NO KOMEN! apa masalah berlaku dalam drama ni pun? AKU NO KOMEN!!! semua NO KOMEN!!! ala macam jawapan TIZ ZAQYAH mengenai KONTROVERSI dengan FASHA SANDHA, NO KOMEN!! *wink!! kepada artis yang aku tersebut nama jangan ambik hati , aku terpaksa menyibuk sebab bila dah di lantik menjadi KETUA BIRO SENIMAN MUDA MALAYSIA ni semua cerita artis , masalah artis muda semua aku perlu ambik tau... sebab ni semua dibawah tanggungjawab aku!!! jadi, korang tak boleh marah akuu ok?. *wink!! :)

Bercerita mengenai PERSATUAN SENIMAN ni, setelah aku di lantik memimpin artis muda ( umur di bawah 40 ) aku bukan rasa teruja sangat pun, aku cuma rasa bersemangat untuk membantu nasib artis muda kita yang dah semakin ramai dan semakin tak terkawal dan semakin merapu ni!!! bukan apa kekadang tu belum sampai 3 drama, atau pun belum ada album lagi dah berlagak macam artis. Masalah- masalah ni lah yang aku perlu bendung sebab takut "kerana setitik nila rosak susu sebelanga" . Korang nak tau sejak aku di lantik menjadi KETUA BIRO SENIMAN MUDA ni penerimaan artis muda kita sangat positif!! pssssttttt...!!!! korang nak tau? bila aku dah berjaya bina sesuatu mula la ada orang dengki!!! dengki memang tak boleh di pisahkan langsung dengan orang melayu!!! bukan orang luar saja yang dengki dalam persatuan sendiri pun ada yang dengki!!! ada yang kata aku masuk PERSATUAN ni nak glamer je lebih!! buat keje takde!! eh helo... kalau aku tak masuk persatuan pun orang dah kenal aku kot!! bukan tu je, dia hentam lagi aku, dia kata aku ada agenda pulak dalam persatuan walahal aku dilantik pun melalui undian yang dipilih ahli sendiri jadi kedudukan aku SAH!!! aku berjuang bukan untuk agenda tapi aku sangat prihatin dengan nasib artis muda di Malaysia ni aku berjuang dengan ikhlas kalau korang tak caya cuba korang telepon persatuan korang tanya ada tak diorang BAYAR AKU BILA AKU BUAT KERJA UNTUK DIORANG!!!! semuanya SUKARELA OK!!! jadi buat la kerja sendiri jangan nak MENYIBUK dengan BIRO ORANG LAIN!!! mungkin wartawan nak interview kau dia tak kenal kau sangat kot!! pasal tu dia cari aku interview, bila dah selalu sangat keluar muka aku, dia jeles la tu!!! ahhh!!! orang macam ni boleh pegi MAM!! "TOLONG LA... JANGAN JAGA TEPI KAIN ORANG!!!" jangan jadi HIPOKRIT!!! "PIJAK SEMUT TAK MATI!!!" kita sibuk nak bersatu dan nak kuatkan persatuan ini nak tuduh orang salah , orang tak buat keje, orang giler glamer!!, eh kalau ada 10 orang macam kau dalam persatuan, persatuan takan berubah la sebab ada orang macam kau ni!!! oh ye?? lupa plak.. persatuan bukan perniagaan ok jadi tolong jangan buat persatuan untuk kepentingan diri sendiri!! untuk abang HARUN SALIM BACHIK good job!! persatuan sudah nampak kemudaannya to abang YUSOF KELANA stay kewl.. dengan misai macam A. GALAK nampak hensem dan kepada lain lain bekerja la kita memperjuangkan nasib artis dengan ikhlas dan bukan terpesong dengan ajaran sendiri ok!!!

Dah full stop!!! dengan persatuan. Bukak cerita lain... aku bukak cerita aku pegi umrah hari tu... sori sangat sangat tak sempat nak share dengan korang sebab habis je umrah aku terus shoot drama samarinda tv3 HABIL DAN QABIL arahan FAISAL ISHAK under Film Scape PRODUCTION kabir punya production. cerita kewll gila jadi jangan lupa tengok ok!! *Wink!! Korang tau tak masa aku kat Madinah dengan MEKAH aku tak habis habis berdoa untuk bertemukan aku jodoh... jodoh... JODOH!!! semua dalam doa aku, mesti ada jodoh!! dan bila aku balik je ke kolumpor terus je aku jumpa jodoh!! hahaha... nak tau jodoh aku... masih lagi di rahsiakan sebab kalau aku kasi tau habis la wartawan cari aku baik aku diam dari cakap. Orang cakap kalau banyak cakap banyak jugak kita tunjukkan kelemahan kita jadi baik aku zip je mulut aku!! * wink.

Untuk pengetahuan semua!!! hari jadi aku dah lepas... so aku sudah menjangkau umur 30 tahun!! dah masuk 3 series!! so zed zaidi akan bertukar ke ZED ZAIDI NEW EVOLUTION aku akan umumkan berita penting kepada korang mengenai perubahan aku nanti. so paham paham la.... rajin rajin la tengok blog aku iye.. takut terlepas berita tergempaq yang eden nak bagitau nanti... :)

Aku pun dah takde idea dah ni... bukan takde idea tapi kena tido awal sikit sebab esok call time aku pagi so aku akan update cerita cerita yang best dan share dengan korang lagi k. Aku memang dah anggap blog ni macam dairi bergerak aku jer... selain luahkan perasaan aku pada mak bapak , dan ehem ehem aku... blog juga tempat nak luah dan kongsi perasaan. Oh ya sebelum aku lupa to my pren AQASHA MR SALIQ dan JIMMY STANDLEY!!! SELAMAT BERTUNANG dan insyallah aku akan menyusuli di dalam masa terdekat nanti. HAHAHA.... to mr saliq gua pinjam ayat lu bro.. tapi jangan saman aku :P "Di sini yang tersurat adalah yang tersirat, menulis di atas dasar yang mudah. Keikhlasan, kejujuran, kebenaran dan kehidupan. Aku di dalam perjalanan yang panjang, bermusafir di usia muda. Aku seorang saliq yang ingin terus istiqamah dengan taksub. Aku jua sekerdip Nur Muhammad seperti kau dan dia. Aibmu adalah aibku. Rahsiamu adalah rahsiaku. Terjadi, hanya bila kau makrifat akan dirimu." * Wink!!!
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

MASA SHOOTING FILEM "NIYANG RAPIK" ZED TERKENA GIGIT...

Damansara Perdana 10 feb 2010 - 3.29am : Fuhhh... mengeluh dulu sebab terlalu penat.. shooting.. tapi aku tak boleh komplen sebab ni semua rezeki dari tuhan ya betul!!. sebenarnya sibuk aku ni dah boleh mengalahkan Perdana Menteri dah.. hehehe.. korang banyangkanlah eh.. dari habis shooting drama 26 episod sambung Filem terus buat drama bulan ramadhan pastu sambung drama radio continue plak dengan telemovie sambung lagi drama a.d.a.m 5 masuk plak teater impak maksima musical di singapore cantas plak drama 13 episod habis terus drama 26 episod hingga la ke moonsoon cup event jadi mc... kira jadual aku ni full pack sampai hujung tahun 2009 la ni.. tu belum aku sebut lagi kesibukan jadi duta produk, bisnes dan macam macam lagi... banyangkan? banyangkan! serta banyangan... bertapa takde masanya aku nak mengupdatekan BLOG aku ni... sampai berhabuk labtop BEB!!! :P

OKlah.. malas dah nak cerita pasal kesibukan aku ni sebab aku dah lantik AQUILA EMAS menguruskan kejaya seni aku jadi, aku boleh focus pada bidang bisnes plak. Aku dah merancang untuk bukak bisnes franchis dalam masa terdekat ni, bisnes dah jadi nanti, aku akan kasi tau kat blog k. :) .Berbalik ke pengalaman aku shooting filem "NIYANG RAPIK" cerita BERAT! suatu filem yang aku boleh buat COME BACK! dalam dunia perfileman tanah air sebab dah lama aku tak buat filem selalu drama je kan..? mana taknya biasanya aku dapat offer filem mesti clash dengan jadual shooting drama, sampai takde rezeki nak buat.. tapi bila 25 jun 2009 aku dapat offer filem NIYANG RAPIK dari director AHMAD IDHAM terus aku ambik. Sebenarnya secara kebetulan drama yang aku tengah tunggu tu.. post pone date banyak kali, tiba-tiba la rezeki filem masuk aku terus comfirm dan ambik walaupun aku tau FILEM AHMAD IDHAM akan bermula pada 27 jun 2009 masa hari jadi aku *wink. Setahu aku la.. AHMAD IDHAM ingat nak offer filem kat aku ni pun, masa aku shooting ANAK WAYANG dengan dia.... Yang Bestnya... FILEM NIYANG RAPIK ,kita orang start shooting masa hari jadi aku 27 jun habis shooting plak masa hari jadi AHMAD IDHAM 17 july 2009 pada pukul 7 pagi semuanya angka 77 lucky number tapi tikam je ekor passstttiiii... DOSA masuk neraka! * wink * wink * wink :P

Inilah dia... para pelakon filem "NIYANG RAPIK" dari kanan aku sendiri Zed Zaidi, Sam, Liyana Jasmy, Firz Fairuz, Awal, Kamal sebenarnya semua ada watak bukan sahaja dalam filem malah di luar filem.. aku boleh mengklasifikasikan Zed Zaidi si PENYELAMAT!, Sam si COOL, Liyana Jasmy si MANJA, Firz Fairuz si PENYAKAT, Awal si STYLO dan Kamal si PENJAHANAM HARTA BENDA. :P .Apa yang aku maksudkan dengan watak semua artis ni korang tau kenapa...??? ini lah cerita pengalaman shooting filem dengan diorang ni dalam hutan di TASIK KENYIR 2 minggu beb! tido dalam HOUSE BOT! masuk hutan keluar hutan naik bot kemana saja dan bot la pengangkutan kita orang bila ada kat TASIK KENYIR tu.

ZED ZAIDI SI PENYELAMAT
Bukan nak berlagak tapi apa yang aku nampak selalunya aku la jadi penyelamat pada pelakon pelakon ni. ada yang tak pandai berenang terpaksa di selamatkan ada yang kena buli terpaksa aku tenangkan ada yang bergaduh terpaksa aku settlekan ada yang tak cukup barang barang aku tolong bagi dan tolong belikan.. ada yang nak ke hulu ke hilir, aku la yang menjadi penyelamat untuk bawakan bot untuk diorang... jadi sesuai tak dengan watak aku ZED ZAIDI SI PENYELAMAT? * wink! Pengalaman kutip buah durian dalam hutan di TASIK KENYIR memang best gila!!, bayangkan korang boleh makan durian seberapa banyak yang korang nak, sampai aku dah bosan nak makan durian asyik asyik je durian nak tengok durian pun aku dah fed up! kebetulan pulak satu hari MAK Liyana Jasmy nak makan DURIAN, stok durian dah habis.. apa lagi aku jadi HERO pi kutip buah durian di hutan TASIK KENYIR la... masa TAPAU buah durian tu tengah khusyuk kutip buah tiba tiba... aku kena serang dengan PENYEGAT! sampai aku terkena SENGAT dan 2 orang lagi pun terkena jugak... nasib baik aku terkena sengat tu aku sempat tepis jadi mata aku takde la dalam keadaan bahaya sangat tapi 2 orang yang kena 1 tu kena kat bibir, bibir dia bengkak sampai bibir atas dia membesar bila aku tengok muka dia dah macam ANGELINA JOLIE dan yang sorang lagi plak kena di bahagian mata, bengkak di mata sampai aku tengok dia dah macam APEK jual SAYUR plak hehehe... tapi itu la pengalaman kutip buah DURIAN di hutan TASIK KENYIR.

SAM SI COOL!
Sam seorang yang sangat cool... dalam filem ini... watak dia dalam filem tak la secool di luar.. jadi memang sesuailah aku berikan dia gelaran SAM SI COOL. :) walaupun dia bukan tak pandai cuma segan je nak berenang dia seorang PELAKON yang sangat sangat KOMITED dalam Filem NIYANG RAPIK ni... bukan nak memuji.. tapi benar! Lakonan yang berkesan buatkan aku selesa nak berlakon dengan dia... AHMAD IDHAM pernah berkata "kamal walaupun pelakon baru yang kurang pengalaman belakon ni, tak pernah tanya aku pasal lakonan dia macam mana? ok ke? tak ok ke? tapi si SAM ni lain plak, asyik asyik tanya aku pasal LAKONAN dia ok ke tak? watak dia bawak ni betul ke tak? sampai aku pun naik RIMAS." :) Sam pernah berbisik dengan aku masa di house bot satu bilik dengan dia di TASIK KENYIR bro.. saya dah tak tahan la..duduk di house bot atas TASIK KENYIR nak balik KL!, itu la luahan SAM SI COOL :)

LIYANA JASMY SI MANJA
Huii.. ni lagi satu budak kecik yang sangat sangat la manja bukan saje dengan mak tapi dengan semua pelakon.. pengalaman aku shooting dengan dia pun ok. Bagi aku dia seorang pelakon muda yang sangat pandai dan berbakat dalam LAKONAN! Pengalaman shooting dengan budak kecik ni di TASIK KENYIR sangat la kelakar! Masa kitaorang nak kena shooting dari satu pulau ke satu pulau di tasik kenyir tu kita kena la transit menggunkan bot.. TASIK KENYIR ni ada 340 pulau tak silap aku la.. jadi nak ke satu pulau ke satu pulau yang lain makan masa busuk busuk pun 1 ke 2 jam jadi masa kita nak transit hari tu... untuk shooting... tak silap aku location kitaorang di GUA TAAT, masa perjalanan tu ada lah sesuatu terjadi pada liyana dalam bot transit tu dari keadaan hepi bertukar menjadi kelam kabut di sebabkan liyana jasmy. Dalam bot transit tu kita ada 8 orang duduk depan sekali kamal,awal, firz belakang diorang plak ada liyana aku dan belakang aku plak ada sam dan driver bot dan belakang sekali ada carlos wardrobe :). Nak di jadikan cerita dalam bot kitaorang hepi hepi menyanyi menyanyi lagu AIZAT hehehe... tiba tiba muka liyana dari hepi menjadi pucat aku ingat budak kecik ni dah terkena nyamuk CHIKUGUNYA tapi tidak.. rupanya dia sedang bertarung untuk menahan sebab nak terkucil... di dalam bot.. kita orang menjadi kelam kabut dan suspen.. sebab kita tak boleh singgah di mana mana pulau takut ada benda bahaya akan berlaku dalam hutan tu.. nak memerut di atas bot tak boleh... jadi nak taknak Liyana terpaksa tahan selama 1 jam untuk sampai ke GUA TAAT. Macam macam cara kitaorang cuba mengubah fikiran Liyana supaya jangan memikirkan pasal kesakitan perut itu, kita orang menyanyi.. lagi malah kita orang terpaksa bertahan apabila Liyana gigit legan kitaorang untuk menahan sakit... sampai la ke destinasi untuk dia memerut. Memang aku takan lupa lagu yang di nyanyikan oleh Liyana Jasmy "ku tak percaya BERAK! ku tak bercaya BERAK? B.E.R.A.K" uik? silap plak lirik dia ni.. " ku tak percaya CINTA ku tak percaya CINTA! C.I.N.T.A! *wink!

Dan yang lain lain aku nak cerita tapi tak boleh cerita semua kalau korang nak tau.. tengok lah FILEM NIYANG RAPIK dekat panggung wayang 25 FEB 2010 ni ok... bila korang tengok filem ni baru kau tau bertapa susahnya nak berlakon kat kawasan yang macam gitu dan bayangkan lah macam mana kru dan pelakon boleh berlakon tempat yang sebegitu complicated! huh! tapi yang nyata filem NIYAN RAPIK ni memang seram nak mampus!!! aku dah tengok kat panggung preview dan dapat banyak komen POSITIF dari wartawan, dan ini lah pembuka carier aku 2010. :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

Zed Zaidi

Blog rasmi Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Lt. Kol (K) Zed Zaidi K.M.N. B.Comm (Hons)

Hubungi Saya

Artikel Pilihan

BH Online: Zed Zaidi terima pingat KMN

KUALA LUMPUR: Pelakon, Zed Zaidi, menerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN) pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pi...

Jumlah Pelawat