= TERKINI=
Perkembangan semasa..

MESYUARAT AGUNG PERSATUAN SENIMAN MALAYSIA 2009

13 disember 2009 Damansara Perdana : Sebelum aku nak bukak mukadimah mengenai Persatuan Seniman Malaysia ni.. aku just nak info kepada Ahli- Ahli SENIMAN di jemput hadir ke MESYUARAT AGUNG SENIMAN pada 18 Disember 2009 ini, bertempat di FINAS pada pukul 3 pm kerana ada banyak perubahan dan juga gelombang,calon calon dan muka muka baru untuk sesi 2009/2010. Banyak gak la aku dengan perubahan secara mendadak jadi pastikan anda hadir untuk memberi sokongan kepada industri seni kita ini. Apa yang aku dengar la.. aku terima sms dari salah seorang ahli seniman, sms dia berbunyi cam gini "Slm. Dijemput ke mesyuarat Agung Seniman pd 18hb Jumaat 3pm di pawagam P.Ramlee Finas. Sokongan amat diperlukan bagi membentuk pasukan yg mantap. Pastikan yuran di update ye, kalau tidak tak leh mengundi. :) Harun Salim Bachik akn bertanding sebagai Presiden, Timbalan Presiden - Shahriza Mahmud. Yusof Kelana - Setiausaha Kehormat. Zulkifli Ismail - Pen. Setiausaha, Bendahari - Wafa abdul Kadir. erima kasih"

YA! memang orang baru akan berentap dengan otai nanti. Itu yang aku suka.. kalau ada pertandingan pasti ada yang menang dan ada yang kalah.. yang pasti siapa menang akan menjadi kuat kerana mendapat sokongan majoriti dari akar umbi, ini di perlukan bagi calon yang bertanding dan dipilih sendiri oleh ahli seniman sendiri. Well macam aku cakap kita perlukan anjakan paradigma dalam Persatuan Seniman supaya tidak terlalu klise, dan menjadi tunggak untuk mempertahankan dan juga menjaga kebajikan artis di Malaysia ni.

Aku nak bagi tau korang la.. sebenarnya aku ni memang minat berpolitik tapi aku berpolitik menggunakan kaedah transparent supaya orang tak tau aku berkerja dengan siapa, atau aku sokong di pihak yang mana. Nak berpolitik kena bijak beb! duit kena banyak... Kawan dan contact kena besar dan berpengaruh.. kalau takde semua tu, dah lama kena BACK STEP!. banyak buku politik kat umah aku ni... banyak jugak aku dah qatam membacanya, dari situ jugak aku dapat ilmu macam mana nak berpolitik secara berkesan dan teratur, kebanyakan ahli politik ni, dari peguam. Sebab peguam je lebih ariff dalam undang- undang dan juga etika etika setiap pekara, jadi kalau nak berdebat mesti menggunakan fakta untuk menyakinkan pengundi, walaupun kita tau.. kadang kadang undang undang boleh dipersoalkan. Nasib baiklah aku belajar dalam jurusan perundangan uitm dan aku belajar sains politik, jadi aku tau macam mana aku nak jadi aku!

Bagi aku, dalam persatuan ni pun sama macam politik. Persatuan dan Pertubuhan lebih kurang sama je jalan ceritanya cuma pertubuhan lebih Complicated sikit. Nak jadi seorang pemimpin kita kena berani, bijak buat keputusan, pandai berpidato, berkarisma dan juga peka dengan keadaan masalah ahli supaya visi, misi kita tak lari dari ideologi persatuan yang di naungi. Kalau yang berkuasa dalam persatuan salah bawak ajaran, boleh terpesong akidah persatuan dan secara tak langsungnya ahli ahli pun akan terpesong. Jadi tolong la.. jangan buat taik lagi!

Aku pernah jadi Ahli Jawatan Kuasa ( AJK ) Persatuan Seniman tak silap aku 2 tahun lepas... aku memang serius nak memperjuangkan HAK HAK dan jugak MEMBELA ARTIS MUDA kat MALAYSIA ni. Cuma masa tu aku TAK DIBERIKAN PELUANG untuk bersuara. Mana taknya semua bos bos kat SENIMAN tu semua dah macam bapak aku dah, aku nak bersuara lantang sikit kang kata aku melawan dan nak derhaka pada bapak! pastu aku sorang je la.. yang aku nampak ARTIS MUDA dalam seniman tu, kira suara MINORITI sebab AJK muda tak banyak. Yang lain semua otai yang lebih veteran busuk busuk pun 5 tahun tua dari aku.. apa yang aku boleh buat melainkan aku duk diam tanpa boleh bercakap apa pun! Baik takyah jadi AJK kalau macam tu nak suara pun tak boleh!!

Bila aku dengar barisan baru yang nak ambik alih teraju dari yang lama.. aku suka sangat sebab diorang ni lebih kurang artis senior la... berbanding dengan artis veteran yang menerajui SENIMAN selama ni.. dapat la sikit memahami masalah ARTIS JUNIOR macam kita kita ni yedak. Tapi apa yang pasti aku cuba menjadi salah seorang AJK SENIMAN pada 18 Disember 2009 sebab aku rasa kalau pucuk pimpinan yang baru ni berjaya menerajui SENIMAN mungkin senang la sikit aku nak bersuara untuk berjuang bagi menuntut HAK HAK ARTIS MUDA di MALAYSIA yang semakin lama semakin ramai.

Korang tau tak? kalau aku di lantik menjadi AJK SENIMAN 2009 ni aku akan buat tuntutan :-
  1. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja ( KWSP )
  2. Insurans ( semasa artis bekerja )
  3. Wang Deposit yang lebih sistem matic dalam pekerjaan ( mengelakan penipuan )
  4. Memperjuangkan HAK ARTIS MUDA MALAYSIA ( aktiviti artis muda )
  5. Menstandardkan bayaran artis mengikut GRED
KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA ( KWSP )
Benda ni sebenarnya isu lama tapi aku masih nak memperjuangkannya disebabkan tak pernah ada jawapannya dari dulu sampai sekarang! jadi apa gunanya persatuan? aku kesian tengok artis artis dulu yang mana nasibnya sekian lamanya tak di bela! jadi aku sebagai artis muda, aku taknak artis muda leka dengan masalah mereka ni. Bayangkan kalau kita dapat melaksanakan KWSP ni.. berapa banyakkah duit artis muda di masa tuanya nanti? sekurang kurangnya kalau KWSP dapat di wujudkan pada golongan artis ini, ringan la sikit bebannya nanti, boleh le gunakan duit tu buat bisnes ye tak? jadi aku memperjuangkan tak HAK ARTIS MUDA ni?

INSURANS
Ni lagi satu masalah yang takde jawapan! Aku sebagai artis terasa jugak kadang kadang bila nak buat aksi stunt production biasalah, jawapan takde badjet nak upah stuntman suh artis tu sendiri buat stunt. kalau artis tu buat stuntlah.. kalau cedera, ada orang bela dia ke, kalau dia takde insurans semasa bekerja? PERSATUAN BANK pun ada SOCSO la... Jadi PERSATUAN silalah main peranan! Jangan bila dah jadi baru nak datang kasi duit, nampak sangat macam artis yang mintak sedekah. kenapa kita tak bela artis ni sebelum dia kena? gunalah KONSEP SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN!

WANG DEPOSIT YANG LEBIH SISTEM MATIC DALAM PEKERJAAN ( MENGELAKAN PENIPUAN )
Dalam soal ni, aku banyak nak tujukan kepada pelakon, kalau kita tengok penyanyi la.. nak deal senang je.. deposit.. 50% selebihnya 50% after habis show, tapi kalau pelakon? producer kalau nak pelakon memang banyak janji manis, tapi nak comfirmkan main cakap mulut je.. tapi di pihak artis pulak.. tunggu punya tunggu, tiba tiba drama tu tak jadi. Rugi ni di tanggung oleh pihak producer atau di pihak artis? sekurang kurannya kita perlu kenakan deposit pada producer, sistem kan wang deposit secara bertulis pada pelakon, supaya pelakon takde la dalam kerugian kalau tolak job lain sebab nak tunggu drama yang di janjikan oleh producer tu ye tak? jadi kat sini persatuan kena main peranan supaya artis tak di tipu dan menunggu yang sia sia. Sebagai contoh la.. kalau beli kete kita bayar 10% deposit, untuk penjual uruskan hal dokumen dan sebagainya... dan nak di jadikan cerita, yang nak beli kete ni tiba tiba tak nak beli kete pulak nak cancel jadi, deposit 10% ni pegi mana eh? jadi bak kata nabil... LU PIKIR LA SENDIRI!!

MEMPERJUANGKAN HAK ARTIS MUDA MALAYSIA (AKTIVITI ARTIS MUDA )
Yang ni lagi aku nak pertikai.. aku ni tergolong dari artis muda.. kalau la aku di beri peluang untuk menduduki jawatan dalam SENIMAN, aku akan terus membela ARTIS MUDA MALAYSIA dengan memperbanyakan lagi aktiviti orang muda supaya artis muda dapat sertai setiap aktiviti persatuan. dan kalau korang tengok la.. setiap aktiviti persatuan semua takde di selitkan aktiviti muda, balik balik aktiviti sama je setiap tahun.. pastu nak suruh aku tarik artis muda join aktiviti persatuan macam mana aku nak buat? korang bayangkan eh.. kalau aktiviti main congkak, main galah panjang, aktiviti kebudayaan dan tradisional berapa kerat sangat la artis muda nak datang... cuba selitkan aktiviti orang muda macam gig, main futsal/bowling, teater moden dan macam macam lagi aktiviti orang muda, korang rasa ARTIS MUDA ni nak JOIN tak AKTIVITI PERSATUAN?

MENSTANDARD BAYARAN ARTIS MENGIKUT GRED

korang tau tak kat hollywood benda ni dah lama diorang buat untuk menjaga rate setiap artis diorang. Sekurang kurangnya maruah artis masih lagi ada. Hollywood makin tua makin senior makin veteran makin mahal gaji dan bayarannya.. tapi di Malaysia terbalik pulak.. Lagi senior lagi veteran lagi murah... sebab producer kat Malaysia ni suka ambik kesempatan. Dekat sini la, aku terfikir untuk memperjuangkan bayaran artis mengikut gred dan menilai dari segi, populariti, umur, pengalaman, anugerah yang di terima dan sebagainya, di bahagikan kepada 3 gred, GRED A, GRED B dan GRED C, setiap gred akan di huraikan oleh aku bila aku dapat satu jawatan dalam seniman nanti. kalau tak sia sia je keje aku ni.

Dah la.. kalau aku ceritakan hal hal mengenai masalah dan juga persatuan artis di Malaysia ni sampai tahun depan pun takan habis. aku cuma nak bagi tau la.. kalau nak buat aktiviti persatuan memang boleh buat, tapi buat yang boleh menguntungkan persatuan dan jangan buat aktiviti yang sia sia sebab nak aktifkan persatuan dan nak dapat nama. Aku cuma boleh cakap kalau nak buat aktiviti tu selitla sikit untuk aktiviti orang muda supaya kita dapat memperbanyakan lagi artis muda kita ni join aktiviti persatuan. Oh ya! aku lupa? kalau selalu sangat buat aktiviti mananya nak membantu dan menjaga kebajikan artis kita eh? kalau dah sibuk buat aktiviti je.. aku cuma terfikir la.. kalau aku nak bayar rm 30 yuran ahli persatuan setahun.. APAKAH KELEBIHAN PERSATUAN TU?

Manusia merancang, Allah juga merancang rancangan manusia belum tentu berjaya kerana Allah yang Maha Kuasa Maha Bijaksana. Apa saja kehendak Allah pasti terjadi "KUN" kata Allah jadi "FAYAKUN" pasti jadi! aku ada sedikit pantun untuk di kongsi :-

Kalau tuan menebang jati,
Biar serpih jangan tumbang,
Kalau tuan mencari ganti,
Biar lebih jangan kurang.

jadi renung renungkan dan selamat beramal. :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

TIPS CINTA ZED ZAIDI? ( TIPS KEDUA)

Sini ada TIPS CINTA yang aku dah buat lama banyak save dalam handphone je aku tulis melalui pengalaman dan penjalanan cinta orang lain depan mata aku kalau korang pengguna DIGI korang boleh ON kan melaui SMS taip je ON TIPS ZED dan SEND to 2000 nanti dapat lah TIPS ZED every week!. :)
  1. Kaji cara agar kita memperolehi kasih sayang, jangan menuntut agar kita dicintai tapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan.
  2. Bercinta memang mudah. Untuk dicintai juga memang mudah. Tapi, untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.
  3. Bukan laut namanya jika air tak berombak. Bukan cinta namanya jika perasaan tak pernah luka. Bukan kekasih namanya jika hatinya tak pernah merindu dan cemburu.
  4. Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut tapi cinta adalah anugerah tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.
  5. Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah penangan sebuah cinta.
  6. Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya.
  7. Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.
  8. Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan.
  9. Bila mata bertemu dunia kita yang punya terasa lidah kelu berkata namun bisikan hati mengamit rasa meluahkan sayang melimpah ruah seakan tiada esok menanti.
  10. Andainya kudapat mencairkan hatimu yang keras dan jitu pastilah daku insan paling bahagia di dunia.

"DREAM MAKES ALL THINGS POSSIBLE, HOPE MAKE ALL THINGS WORK, LOVE MAKE ALL THINGS BEAUTIFUL, SMILE MAKE ALL ABOVE WORK POSSIBLE" :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

PERLU KE KITA BERBANGGA DENGAN PELAKON,PENYANYI,PENGACARA LUAR?

Damansara Perdana : 12pm : baru balik jakarta indonesia lepas ni nak pi sarawak pulak, bisnes :) - Aku terpanggil untuk menulis blog ini... eceh.. skema la pulak.. :P hehehe... sebenarnya ayat ayat jiwang cam tu bagi diri aku kurang sesuai la... cam nak ikut protocol masuk istana plak. :) ade ke blog ni rules? procedure? atau garis panduan? yang perlu kita ikut? kalau sesiapa yang baca ni ada ketiga-tiga semua tu sila email kat aku di rozaidi_jamil@yahoo.com nak tau gak BLOG ada semua tu atau tak? sebab setahu aku la.. BLOG ni FREE!! jadi SUKA HATI sesiapalah nak tulis ikut suka diorang BETUL TAK? tapi yang pasti diorang kena tahu limit BERBLOG dan bagi diri aku sendiri la.. aku bukan seorang yang JIWANG tapi seorang yang STRAIGHT FOWARD ( kadang-kadang tu bila bab masuk romantik tu ada la terkeluar jiwang tu sikit :P hehehehe.. ) jadi tak perlu la aku nak skema skema dengan ayat ayat di BLOG ni k. *wink. :)

Ooooooooooklah... sebenarnya aku dah lama terfikir pasal TOPIC kita hari ni.. memandangkan aku seorang ARTIS jugak, jadi aku perlu la dapat FEEDBACK dan KOMEN korang mengenai topic kita iaitu "PERLU KE KITA BERBANGGA DENGAN PELAKON,PENYANYI, PENGACARA LUAR?" maksud aku luar ni, LUAR MALAYSIA daa... :). Sekarang ni lah, kalau korang tengok dah ramai sangat ARTIS LUAR BEKERJA di NEGARA kita ni. Jadi perlu ke kita bangga dengan diorang ni? korang tau tak.. pengalaman aku sebagai ARTIS ni bukan nak kata apa la.. ni nak BUKAK PEKUNG DI DADA sikit dalam DUNIA ARTIS.

Aku pernah berlakon dengan ARTIS LUAR bagi aku kalau kita SERUMPUN ke? kita SAMA BANGSA ke? atau kita SAMA AGAMA ke? selagi korang kat MALAYSIA NI!!! TOLONG RESPECT ORANG YANG PERLU KORANG RESPECT!! bak kata peribahasa la.. yang MAK aku suka cakap, MASUK KANDANG KAMBING KITA MENGMBEK, MASUK KANDANG LEMBU KITA MENGEMBOOOOO.... MASUK REBAN AYAM KITA BERKOKOK, MASUK TEMPAT BUAYA hmm.. aku tak tau buaya tu bunyi macam mana.. hehehehe. :P

Sebab pengalaman aku bekerja dengan ARTIS LUAR ni.. diorang anggap diorang BAGUS, BAGUS SANGAT KE? diorang cantik dan hensem, CANTIK DAN HENSEM SANGAT KE? diorang jugak rasa diorang kaya, KAYA SANGAT KE? kalau semua kat atas dah ada, kenapa masih nak cari JOB atau KERJA di MALAYSIA NI? pergi la.. BEKERJA dekat NEGARA korang tu... sori.. lahh.. aku ni PATRIOTIK dan NASIONALISM sikit... jadi aku kurang gemar ARTIS LUAR yang datang bekerja dia MALAYSIA, BERLAGAK dengan ARTIS MALAYSIA umpama LEBIH SUDU, DARI KUAH!

Diorang tak sedar ke semua tu? masih nak dianggap RAJA atau DIVA di MALAYSIA. Apa LOW CLASS sangat ke ARTIS MALAYSIA ni? disebabkan kebanjiran ARTIS LUAR ke MALAYSIA membuatkan ramai ARTIS MALAYSIA yang takde JOB walahal, ARTIS MALAYSIA pun SETANDING dengan ARTIS LUAR. Jadi PERLU ke kita BERBANGGA dengan ARTIS LUAR ni?. Yang aku peliknya... mana pergi PERSATUAN di MALAYSIA ni? yang selalu melaungkan menjaga kebajikan dan mempertahankan ARTIS MALAYSIA. MANA? MANA? MANA? TAKDE... disebabkan nak berpersatuan untuk kepentingan diri sendiri bukan untuk ARTIS! hmmmmmmmmm... kalau macam ni sampai bila pun DUNIA SENI MALAYSIA takan MAJU.

PERSATUAN ARTIS MALAYSIA, yang memperjuangkan HAK-HAK ARTIS MALAYSIA perlu peka dengan masalah artis ni.. LANGKAH-LANGKAH yang perlu di AMBIL oleh persatuan ARTIS MALAYSIA untuk MENGNYAHKAN ARTIS LUAR dari MALAYSIA....ialah
  1. Memberi kuota kemasukan ARTIS LUAR ke MALAYSIA
  2. Membuat sekatan kepada ARTIS LUAR yang benar benar layak sahaja ke MALAYSIA
  3. Menghadkan kemasukan ARTIS LUAR tahap yang paling MINIMUM
  4. Menyediakan ujian atau peperiksaan kepada ARTIS LUAR
  5. Tiada keistimewaan khusus pada ARTIS LUAR
  6. Dan paling penting, UTAMAKAN ARTIS MALAYSIA dulu BARU ARTIS LUAR.
sebenarnya ada banyak lagi... tapi malas nak bagi, buang karan je.. kalau aku kasi tau semua pun bukannya diorang buat, cakap je.. buatnya idak hampeh! sebab PERSATUAN ARTIS MALAYSIA ni bukan memperjuangkan HAK ARTIS tapi untuk HAK SENDIRI.*wink.

Korang banyangkan eh.. dalam ekonomi Malaysia yang tak stabil ni, perlu ke kita ambil lagi ARTIS LUAR? sedangkan sekarang INDONESIA nak hentikan penghantaran PEKERJA dan PEMBANTU RUMAH indonesia ke malaysia? Maknanya.. ekonomi dunia dah semakin teruk. Bukan ke ARTIS LUAR ni sama juga dengan PEMBANTU RUMAH INDONESIA yang bekerja di MALAYSIA untuk mencari kerja? tak kira la yang pakai PASSPORT, yang pakai PERMIT, atau pun yang menjadi PENDATANG HARAM!!. Cuba korang fikir, kalau seorang ARTIS LUAR yang bekerja di MALAYSIA GAJI ANGGARAN seperti berikut :-

GAJI ARTIS LUAR SECARA KASAR

  • 1 BULAN RM 40 RIBU 1 DRAMA,SHOW ECT... UNTUK 1 ARTIS
  • 1 TAHUN BERSAMAAN 12 BULAN
  • DARABKAN RM 40 RIBU DENGAN 12 BULAN = RM480,000 RIBU
  • GAJI SETAHUN ARTIS LUAR DI MALAYSIA SECARA PURATA = RM 480,000 RIBU SEORANG
kalau korang tengok... itu baru seorang ARTIS LUAR anggaran gaji setahun tau... korang bayangkan kalau ade 100 ARTIS LUAR bekerja di MALAYSIA? dan bila semua duit duit MALAYSIA yang diorang bekerja di MALAYSIA, diorang bawak ke NEGARA diorang balik korang rasa lah.. Berapa JUTAKAH DUIT MALAYSIA KE LUAR NEGARA NANTI? itu kira membantu ekonomi MALAYSIA ke? atau MENJAHANAMKAN lagi ekonomi negara kita?

Dengan rumusan ini... toksah lah.. korang sokong ARTIS LUAR ni.. nak BANGGA dengan diorang sangat bukannya dapat hasil pun.. malah kalau kita BANGGAKAN ARTIS LUAR ni adakah diorang akan BANGGA dengan ARTIS KITA? jadi, dengan topic aku hari ni korang fikir-fikirkan balik... sama ada kalau kita pikirkan kerja? fikirkan ORANG MALAYSIA dulu sebelum ORANG LUAR. Ini tak, orang sendiri takde keje masukkan lagi orang luar untuk bekerja di Malaysia jadi orang MALAYSIA nak KERJA APA?

Bagi aku... PERSATUAN ARTIS DI MALAYSIA, perlulah PEKA dengan MASALAH yang TERSIRAT ni.. dan kepada orang MALAYSIA pulak adakah kita harus terus menyokong ARTIS LUAR ini berkerja di MALAYSIA. Minat ARTIS LUAR tak salah... jangan biarkan ARTIS LUAR ini BEKERJA di MALAYSIA dan membuat suka suka hati diorang je.. dan tolonglah... jangan ABAIKAN ARTIS MALAYSIA. Pada pihak kerajaan dan badan badan yang bertanggungjawab sila la.. KAJI balik KEBANJINRAN ARTIS LUAR yang BEKERJA DI MALAYSIA ini. Cuma aku nak pesan... kalau semuanya ARTIS LUAR yang jadi HERO dan HEROIN di MALAYSIA.. jadi manakah TAGLINE ARTIS MALAYSIA NI, FILEM KITA WAJAH KITA? ye ke tu kalau semuanya WAJAH FILEM KITA SEMUANYA ARTIS LUAR JE, MANAKAH WAJAH NEGARA KITA? kita perlu bertindak dan buatlah satu ANJAKAN PARADIGMA dalam INDUSTRI SENI HIBURAN MALAYSIA, dengan ACUAN KITA SENDIRI, dan tak perlulah kita ambik ARTIS LUAR ini padahal ARTIS,PELAKON,PENYANYI dan juga PENGACARA MALAYSIA TAK KURANG HEBATNYA berbanding dengan ARTIS LUAR dan ada jugak artis kita ni TERKENAL di PERINGKAT ANTARABANGSA, jadi renung renungkan dan selamat beramal... :)


" DON'T USE YOUR PEOPLE TO BUILD A GREAT WORK, USE YOUR WORK TO BUILD GREAT PEOPLE "
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

mStar Online : Zed sertai senarai blogger 'kontroversi'?

mStar Online : Zed sertai senarai blogger 'kontroversi'?

Shared via AddThis

Zed Zaidi Zed Zaidi Author

TIPS CINTA ZED ZAIDI? ( TIPS PERTAMA )

Sini ada TIPS CINTA yang aku dah buat lama banyak save dalam handphone je aku tulis melalui pengalaman dan penjalanan cinta orang lain depan mata aku kalau korang pengguna DIGI korang boleh ON kan melaui SMS taip je ON TIPS ZED dan SEND to 2000 nanti dapat lah TIPS ZED every week!. :)

  1. Jangan simpan kata kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia, lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya.
  2. Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati.
  3. Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga.
  4. Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mau mencuba. Jangan sesekali mengatakan kamu tak mencintainya lagi jika, kamu masih tidak dapat melupakan.
  5. Cinta tidak pernah meminta ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam.
  6. Cinta itu suci, mahal, dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.
  7. Cinta tak kira dimana dan apa yang dilakukan, ia sentiasa teringat kepada orang yang dicintai, Seolah olah fikirannya tidak berupaya memikirkan perkara lain.
  8. Percintaan penuh dengan percubaan. Tidak pernah bebas dari penderitaan, kebimbangan dan ketakutan. Dunia cinta juga dipenuhi dengan keindahan, kemesraan dan kenikmatan.
  9. Cinta itu boleh datang tanpa disedari dan kita akan membelai dan bajainya supaya ia semakin utuh tapi pernah tidak kita fikir cinta juga boleh merubah segala-galanya.
  10. Percayalah kekasihku walaupun kau jauh beribu batu di bumi eropah aku akan tetap setia menantimu jika diizinkan tuhan. AKU CINTA PADAMU!.

"DREAM MAKES ALL THINGS POSSIBLE, HOPE MAKE ALL THINGS WORK, LOVE MAKE ALL THINGS BEAUTIFUL, SMILE MAKE ALL ABOVE WORK POSSIBLE" :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

SYUKRI HASHIM DALAM KENANGAN.....

4.10am - Damansara Perdana - Sebenarnya terpaksa jugak aku tulis dalam keadaan aku yang letih baru je TOUCH DOWN! dari kelantan terus je aku balik umah aku menulis di blog disebabkan SYUKRI HASHIM ni sangat rapat dengan aku. Dia sorang yang KELAKAR seorang yang PERIANG, tak kering gusi kalau lepak dengan beliau. Banyak jugak la drama yang aku dah shooting dengan dia.. CINTA GILA, IMPAK MAKSIMA VS REMPIT, A.D.A.M dan banyak lagi sampai aku dah lupa dah tajuk drama tu.

Aku dapat sms tengahari semalam 10 jun 2009 pukul 2pm di kota bharu kelantan. Masa tu aku tengah lunch dengan bisnes bisnesman yang kaya kaya dengan pihak RHB BANK. RHB BANK la.. yang belanja company aku makan sekali disebabkan company aku banyak kasi bisnes kat diorang. Borak borak borak dapat la sms dari ARASH MOHAMMAD yang sms dia berbunyi macam
ni AL-FATIHAH KEPADA SYUKRI HASHIM YANG SUDAH KEMBALI KE RAMATULLAH.

Bila aku baca sms aku TERKEJUT! aku rasa baru je habis shooting dengan ARWAH tapi bila aku dapat msg macam tu aku TERKEDU. Terus aku telepon ARASH tanyakan kesahihan cerita ni.. rupa rupanya betul... ARASH suruh aku pegi tengok arwah dan suruh contact DEN WAHAB sebab DEN WAHAB ada bersama sama dengan arwah di HOSPITAL BESAR KUALA LUMPUR.

Aku sebenarnya rasa RALAT sangat masa arwah sakit, bila arwah dapat tahu kena CANCER di HOSPITAL SELAYANG aku tak dapat jumpa arwah disebabkan aku SHOOTING luar dari KL. Bila aku di KELANTAN semalam memang niat dihati, aku memang nak melawat arwah.. tapi tak kesampaian HAJAT aku di TOLAK sampai arwah dah di KEBUMIKAN di TANAH PERKUBURAN AU2 KERAMAT dekat dengan rumah MAK aku. Jadi bila berkesempatan nanti aku akan menziarahi kubur arwah. Marilah kita disini sedekahkan AL-FATIHAH kepada ARWAH SEMOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT AL-FAAAATIIIIHAAAH..... :(
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

MAAF PADA YANG TERASA MELALUI BLOG ZED ZAIDI..

29 MAY 2009 - JUMAAT, 5.27 Pm Pulau Pangkor - updated blog Pakai Hp blacberry! : perggg... penat TOK!!!.. aku masih di lumut perak... shooting 24 episod for RTM drama "TERATAK MAHLIGAI" bersama pelakon ZIZAN NIN YANG SEWEL ( opss.. jangan marah zizan aku cuma gurau takut kang ada yang termakan hati lagi.. hahaha.. ) bagi aku orang tak boleh bergurau ni, orang yang tak boleh di jentik sikit, malah pandangan aku la.. dia seorang anak MANJA! *wink! , siapa lagi eh.. KAK CHIK, NISHAR DIR, ARASH, NADIA MUSTAPAR, DIAN P.RAMLEE, NABILA dan bla..bla..bla... lagi.. :)

HUH! sekian lama mengharungi... dugaan sebagai seorang artis dari KONTROVERSI, GOSIP, KRITIKAN dan bla..bla..bla.. , aku masih tetap tabah!. Nak jadi seorang ARTIS ni kena sanggup hadapi RISIKO.. sebab bila jadi ARTIS banyak CABARANNYA.., itu baru kita sorang je, belum kita BERKAHWIN lagi?, kalau dah BERKAHWIN nanti bertambah? tambah.. tambah! "tambah" la... cabaran dan dugaannya.. jadi, biar la kita belajar dari susah.. belajar lah terima kritikan.. bagi aku la.. kritikan ni bagus buatkan kita lebih matang, belajar dari kesilapan.. dan juga buatkan kita lebih PROFESIONAL! hah! kalau tak sanggup nak terima semua tu.. JANGAN LA.. JADI ARTIS!!! jadi je pegawai BOMBA ke? POLIS ke?.. betul tak? itu pun, kena kritik juga kalau buat keje lambatkan? GOTCHA!!! *wink! :P

Dah.. malas aku nak cerita semua tu.. bagi aku.. benda yang dah berlalu, biarkan ia berlalu.. aku mahu terus memandang kehadapan. Kalau semalam aku buat silap, hari ni takan berulang kembali.. dan semalam aku buat salah? lupakan!, mulakan hari baru hari ini! yey! itu lah.. sifat aku yang sebenar! hidup kena KEWL BEB! jangan nak jadi HERO! jangan jadi TAMAK dengan KEKUASAAN dan rasa DIRI BERKUASA BAI! takut menunjukkan kelemahan nanti.. PANAS BARAN! terkeluar ops!! malunya orang dah tau? huhuhu... kalau dah rasa DIRI BERKUASA! jangan terlalu TAKSUB dengan KUASA! sebab takut tergolong dalam orang-orang yang "SYIRIK" bagi aku ALLAH lagi MAHA BERKUASA! :) *wink!.

Hari ni aku rasa diri dalam keadaan tenang.. dan rasa releks sangat sebab takde tekanan lagi.. kalau ada , aku rasa bukan aku yang MENGISUKAN mungkin orang yang tak berapa BIJAK yang membesarkan isu ini! jadi biarkan. shu..shu..shu.. aku tiup supaya benda benda BODOH!!! di depan aku ni berlalu pergi.. sebab aku taknak jadi orang yang BODOH!!! melayankan pekara pekara BODOH!!! lagi.. :) argggghhhhhhhh...gggghhhhhh...!!!!!!!!, saje je jerit bagi tension hilang! hehehe.. :P *wink!

Aku nak mintak maap pada semua orang tak kira la.. orang yang aku tersebut nama sebelum ni .. orang yang terbaca, orang yang terkomen dalam blog aku... supaya dapat memaapkan kesalahan aku yang lepas dalam BLOG aku ni. Bukan aku sengajakan tapi tak disengajakan.. disebabkan aku ni penulis.. tahap beginner lagi! jadi maapkan la aku ye! hahaha... biasa la.. banyak yang aku perlu belajar dalam penulisan... sebab tu, aku belajar dari kesilapan.. sedangkan NABI ampunkan UMAT ini pulak kita manusia biasa.

Baru aku tahu.. ORANG POLITIK pun berkempen melalui BLOG hahaha... terasa kelakar pun ada..BUKAN PELIK? TAPI BENAR! kesan BLOG pada generasi sekarang sangat RELEVAN! jadi, pastikan korang ada BLOG! ZAMAN CYBER BEB!, dan dari sini lah.. aku baru tau.. KEKUASAAN BLOG ni macam mana, MENTOR BLOG aku adalah EIZLAN YUSOF.. aku masih berbincang nak kumpul dan buat KOMUNITI BLOG ARTIS nanti... bersama EIZLAN YUSOF.. insyallah... kalau takde arah melintang akan menjadi keyataan! yeh! semangat juang yang tinggi! hahaha..!! Pada aku la.. pesan aku pada korang, rasa nak kritik tu kritik la... aku NO HAL!!! punya.. aku nak jugak tahu kelemahaan aku... boleh la aku improve lagi pasal diri aku ni nanti dari masa ke semasa. Aku jenis yang boleh menerima kritikan, dan tak mudah MELENTING!!! sebab bagi aku MENGKRITIK TAK SEMESTINYA MEMBENCI! :).


"DONT REGRET ANYTHING THAT EVER MADE U SMILE!" :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

SYAMSUL MARAH ZED?

22 may 2009 selepas solat jumaat aku terus je nak menulis mengenai perjalanan blog aku. Macam biasa hari ni hari jumaat aku pi solat kat MASJID GHUFRAN dekat dengan taman tun dan juga dekat dengan umah aku damansara perdana.. dan jugak dekat dengan kg sg penchala, ala... kalau korang tau MOFAZ n INGRESS AUTO BMW tu dekat situlah.. masjid tu atas bukit. :) pada kaum laki jangan lupa kita sebagai lelaki 3 kali tak solat jumaat takut terkeluar dari islam. so renung renungkan ok. :)

Baiklah lah.. hari ni aku nak bercerita pasal SYAMSUL DATUK YUSOF HASLAM. Banyak dah aku dapat feed back dari para blogger, chatters dan lain lain yang sewaktu dengannya.. mengatakan SYAMSUL kurang GEMAR dengan BLOG aku. Mungkin ada sesuatu yang membuatkan dia BENGANG dengan aku. Aku ni di anggap PELANDUK.. di kelilingi oleh GAJAH takut PELANDUK mati ditengah tengah :) Dengan diri aku ni.. aku sedar.. dengan SYAMSYUL macam LANGIT dengan BUMI. Siapalah aku ni...

Aku menulis.. ikut peribahasa "KALAU TAKDE ANGIN TAKAN POKOK BERGOYANG" betul tak? sama jugak dengan penulis penulis lain.. walau kata " OFF RECORD" pun, masih keluar jugak artikel tu, JUJUR ke tu?. Dalam penulisan aku ni aku memang suka bersikap JUJUR dan TELUS, tapi apa kan daya.. aku ni di didik "HOPE FOR THE BEST, EXPECT THE UNEXPECTED" sentiasa berbaik sangka "HUZNUZZAN" disebalik apa juga yang akan terjadi pasti ada hikmahnya. :) JUJUR salah, TAK JUJUR pun salah. :P

Aku ni nak jadi penulis yang BIJAK aku mahu akal aku tak senteng, tak dangkal, tak pendek. (eg: Oh Bulan!, Oh Bintang!, Oh Bangang!- pinjam dari blog aqasha ) dan aku tak mahu menulis "TEPUK AIR DI DULANG MERECIK KE MUKA SENDIRI" cukup di sini aku menunjukan DIRI AKU! siapa yang membaca BLOG AKU, mereka sendiri dapat menilai sifat aku yang SEBENAR! sama ada AKU ni seorang yang kuat membaca buku atau disebaliknya?Yaaa!! Kenal-kenallah dengan diri sendiri. Wallahualam , Awaluddin Ma'rifatullah.

Banyak dah aku melalut ni, ok.. untuk pengetahuan korang YA! memang SYAMSUL MARAH dengan AKU mengenai artikel dalam BLOG aku ni. AKU dengan SYAMSUL sudah pun BERSMS dan berbincang dengan pekara ni. Jawapanya adalah POSITIF! aku mengenali SYAMSUL ni dah lama dah.. masa aku masih berlakon dibawah SKOP PRODUCTIONS lagi. :) aku pernah berbincang dengan SYAMSUL mengenai masa depan skop production, bila mana syamsul sendiri akan mengambil ahli teraju dari bapa dia. SYAMSUL becerita mengenai cara pentadbiran bila dia di beri mandat untuk menerajui SKOP PRODUCTION secara MUTLAK!

SYAMSUL menceritakan pada aku, tak silap aku la.. masa shoot filem SEMBILU 2005 dengan misi dan target dia. :) aku terkedu. sebab aku rasa dia seorang pemuda yang HEBAT! dia jugak telah membuktikan pada semua orang yang dia sudah berjaya pada hari ni dengan cara dia sendiri! SYABAS BRO!. Terus terang aku katakan dekat sini aku tak pernah IRI HATI pada dia pun. sebab aku sendiri tak minat mengarah, tak minat nak menulis skrip dan kalau aku tak berlakon aku masih ada PERNIAGAAN SENDIRI!

Jadi TOLONG jangan jadi BATU API! bagi aku dekat sini aku cuma nak ingatkan kepada orang yang menjadi BATU API! ini

  1. 1st of all, lu mengajar berapa juta rakyat Melayu Malaysia untuk fikir senteng macam lu.
  2. 2nd of all, lu kasi impact pada bangsa lain yang Melayu ni memang bangsat macam lu.
  3. 3rd of all, gua memang tak suka orang bodoh yang menyibuk macam lu.
  4. 4th of all, gua rasa Fir'aun pun tak bongkak macam lu.

(petikan dari blog aqasha aku cuma pinjam)


masih ada dalam dunia ni orang di anggap LALANG! dan cuba melagakan sesama manusia itu sendiri. Cuba bermain dengan api kecik disimbahkanya lagi dengan MINYAK PETROL! manusia jenis apakah ini? Janganlah sematkan semangat PHD ( PERASAAN HASAD DENGKI ) ok. Siapa yang makan cili, gigi dialah yang terselit biji!

Dalam SMS dengan SYAMSUL, dia sms yang dia tak kisah dengan gosip, kutukan, kontroversi sebab dia anggap semua ni macam sampah, yang pasti dalam diri dia bertekad untuk terus maju kehadapan. BAGUS BRO! aku sokong kau. "MENGKRITIK TAK SEMESTINYA MEMBENCI" :) dalam bersms dengan dia lagi, aku boleh lihat dengan kematangan SYAMSUL. Dalam masa yang sama aku ingin mengucapkan TAHNIAH pada SYAMSUL yang mana FILEM arahannya BOHSIA telah mendapat BOXOFFICE dan KEJAYAANnya aku di susuli oleh EVOLUSI KL DRIFT 2!

Sememangnya aku berbangga dengan kejayaan SYAMSUL dari mula aku kenal sampai ke hari ni, satu satunya pengarah muda yang BERANI membuat FILEM-FILEM aksi! dan mencipta kejayaan demi kejayaan. Oh ya! aku lupa belum terlambat bagi aku sebagai kawan mengucapkan SELAMAT HARI JADI YANG KE 25! pada 21 MEI 2009 khamis, semalam, semoga panjang umur dan di murah REZEKI BRO! :)

Aku suka berkawan aku tak suka mencari lawan... aku suka orang menyanyangi aku, dan aku tak suka orang memusuhi aku. aku masih ingat kata kata SEMANGAT yang masih segar dalam kepala aku ni

BUILDING FRIENDSHIPS
you can make more friends in two months

by becoming intrested in other people

than you can in two years

by trying to get people interested in you.



"DONT REGRET ANYTHING THAT EVER MADE U SMILE!" :)

Zed Zaidi Zed Zaidi Author

ZED ZAIDI SEORANG.....

Huhuhu.. 12 Mei 2009 pukul 6.45pm baru balik shooting.. selalu gak aku tengok blog dan banyak jugak aku dapat respon positif dan negatif dari korang semua. hmm.. bagus la.. tapi sebelum tu aku nak ucapkan SELAMAT HARI MAMA, SELAMAT HARI JADI FAHRIN AHMAD, DAN JUGA TAHNIAH PADA MISHA OMAR MENANG ANUGERAH AIM, :) sebenarnya kalau korang nak tau aku buat BLOG suka-suka je.. aku buat BLOG sebagai DAIRI perjalanan KERJAYA SENI, aku ingat aku buat blog ni takde orang baca, sejak kebelakangan ni jadi perhatian rupernya.. bukan saja kena komplen pasal perenggan yang aku tak buat, dalam CARI.COM.MY dan jugak dalam BACARIA pun ada, dalam RADIO pun ada baaiii...!!!

Fuhhhh....DASHYAT BETUL...!!!! penangan orang macam aku, terasa hebat macam penulis pun ada. tapi lupakan je la.. aku bukan minat menulis.. aku buat ni supaya aku boleh share dengan orang yang boleh share dengan aku. aku tak memaksa korang baca BLOG aku, terpulang pada individu itu sendiri.. rasa nak baca, baca. taknak baca ignore je.. habis cerita full stop! :)

baiklah.. sebenarnya aku bosan ni.. nak cerita dengan korang pasal diri aku.. tapi sebelum tu aku nak jawab balik pada pengkritik yang mengeritik BLOG aku ni.
  1. TAK BUAT PERENGGAN DI BLOG SAKIT MATA NAK BACA
  2. CARI.COM.MY
  3. BACARIA
  4. RADIO
TAK BUAT PERENGGAN DI BLOG SAKIT MATA NAK BACA
Buat BLOG, Chatting , Browsing semuanya FREE!! setelah kita bayar duit bill internet di TMNET, jadi suka hati aku la.. aku nak tulis macam mana pun. Tapi aku setuju dengan korang yang mengeritik aku pasal perenggan. betul jugak bila aku amati sekali lagi memang sakit mata la.. jadi TERIMA KASIH kepada orang yang menegur aku. aku anggap PENGKRITIK adalah CIKGU aku. :)

CARI.COM.MY
Ada juga aku terbaca dalam cari.com.my ni, sape yang tak baca lagi? ni capaian address cari tajuk Zed Zaidi cerita pasal dia x suka mawi n samsul usop dlm blognye pi nengok sendiri baca bagus ke tak bagus http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=415426&extra=page%3D6 bagi aku 98% dalam komen cari.com.my ni, bagi respon yang positif pada aku.. jadi aku rasa aku perlu lebih berusaha supaya aku dapat berikan terbaik kepada semua yang nak share dengan aku. cerita cerita dalam BLOG aku ni aku lebih gemar ikut style aku sendiri supaya mudah dan seronok di baca oleh korang semua termasuk la MAK BAPAK aku sekali hehehe... :P wink*.
BACARIA
Siapa tak baca lagi, pi beli ada jugak cerita pasal BLOG aku ni.. kata aku kutuk artis artis malaysia, shamsul la, mawi la dan bla...bla..bla.. eh.. peduli apa aku! dah nama BLOG aku, suka hati aku la.. aku nak tulis apa pun.. aku cuma cerita benda betul apa yang diorang tak nampak, yang aku nampak jadi, salah ke aku nak share cerita dengan orang yang baca BLOG aku ni! Mengeritik tak semestinya BENCI, cuma menegur KESILAPAN orang yang buat benda tak BETUL! dan BETUL kan apa yang TAK BETUL jadi sebelum masuk BLOG aku ni SILA BACA STATUS AKU DULU!! sekian terima kasih :)

RADIO
Promosi BLOG ZED ZAIDI di radio.. hahahaha.. rasa kelakor pun ada.. ceritakan aku LONELY.. biasa la.. bukan aku je yang kena penyakit tu, ada ramai lagi.. cuma kalau korang nak tau kenapa aku LONELY? sila la baca di topic AKU LONELY NEED HELP! :P dan di pihak radio terima kasihlah... promosi kan BLOG aku yang tak seberapa ni :) wink*

OK bagus..!! PUAS HATI DEN!! semua dah eden jawab! OH ye... lupa ada lagi, untuk pengetahuan korang pasal aku dalam internet ni... aku nak habaq pasai MYSPACE, FRIENDSTER, FACEBOOK dan juga BLOG

MYSPACE
Untuk pengetahuan korang aku dah mula main internet ni sejak zaman DIAL UP! 1995 lagi.. so kalau tengok dalam internet ni aku adalah ZED ZAIDI mungkin KLON atau orang sebenar? jadi.. untuk kepastian ini address web myspace aku HTTP://WWW.MYSPACE.COM/ZEDZAIDIkalau korang jumpa yang lain semua itu adalah PENIPU!! atau mungkin PEMINAT!. aku anggap PEMINAT macam KAWAN aku sendiri, jadi suka hati dioranglah.. nak jadi KLON! BLOGING,CHATTING,BROWSING IS FREE!! :)

FACEBOOK
yang ni selalu aku bukak sama macam myspace cuma yang ni aku lebih gemar add kawan kawan yang mengenali aku sahaja. kawan yang lain bukan taknak approve cuma facebook ni limited sikit tak macam myspace unlimited nak buat macam myspace aku 58 ribu fans pun boleh. cuma untuk kepastian korang, ini email address facebook aku zedzaidi80@gmail.com selain dari tu macam biasa lah.. kLon la tu.. :) wink*

FRIENDSTER
ni jarang sikit aku bukak sebab yang ni lembab sikit.. sama macam facebook tapi facebook lebih menarik tapi myspace lagi laju dan mudah. semua benda aku buat sekali jalan, kalau aku login friendster mesti aku akan login sekali dengan facebook dan juga myspace untuk di approve. kalau korang nak tau lagi, yang buat approve dan komen serta tukar gambar updated semua info itu adalah aku, bukan orang lain, dingatkan sekali lagi, itu adalah aku sendiri, jadi untuk kepastian, ini email friendster aku rozaidi_jamil@yahoo.com yang lain tu, KLON, KLON, KLON so jangan TERPEDAYA!!

BLOG
haa.. jeng..jeng..jeng.. yang ni tak payah lah aku kasi tau korang letih nak explain.. kalau tak, takan la blog aku ni boleh di promosikan melalu cari.com.my,radio,bacaria dan sebagainyakan.. so just nak double check dengan korang ini address untuk blog sebenar aku HTTP://ZEDZAIDI.BLOGSPOT.COM yang lain KLON! fuh..!! penat aku sebut KLON!! bukan menyampah.. dari situ, baru aku tau peminat aku ni sampai mana? sampai jadi KLON dashyat tu..!!! :P so di ingatkan kepada semua yang mengenali aku, apa yang aku tak sebut di atas, orang itu adalah, KLON, BUKAN AKU YANG SEBENAR, PENIPU, MEMPERDAYA ORANG LAIN, KAKI KENCING.. dan BLA..BLA..BLA.... :P

hahahaha... nak cerita pasal diri aku dah lupa plak.. ok la.. pasal aku ni simple je.. aku ni seorang yang tak MEROKOK, benci kepada benda yang sepatutnya aku benci, aku ni ada semangat patriotik dan nasionalism sikit, semangat juang seperti jepun, tulus, jujur,sangat adil, ikhlas,taat, setia dan tak minum arak walau setitik pun.. HARAM!! mak aku pernah pesan "DONT DRINK AND DRUGS!" dan yang paling aku benci... PELAKON,PENYANYI,PENGACARA dari LUAR MALAYSIA, CARI MAKAN DI MALAYSIA BERLAGAK DENGAN ORANG MALAYSIA!!! kenapa kita perlu sokong orang luar ni? sedangkan kita ada pelakon,penyanyi,pengacara yang hebat hebat..!! jadi , aku akan menghuraikan di topic topic akan datang.

"DONT REGRET ANYTHING THAT EVER MADE U SMILE!"

Zed Zaidi Zed Zaidi Author

KENAPA PEREMPUAN BOLEH CUCI TANDAS LAKI TAPI LAKI...

Hari ni 3 MEI 2009 pukul 9 malam. perggghhh.... penatttt giloss.... pinjam kata kata AIZAT dalam ANUGERAH INDUSTRI MUZIK kita semalam "GILA LAH!" :P aku tengok dah jadi satu trend plak pada artis nak buat ucapan bila menang award :) hehehe.. takpe la.. aku sebenarnya bukan nak cerita pasal AIM aku nak cerita pasal kejadian masa aku shooting tadi, drama baru 24 episod "TERATAK MAHLIGAI" RTM EUROFINE PRODUCTION pelakon hmm... ZIZAN NIN, ARASH, NABILA, NADIA MUSTAPHA dan... dan dot dot dot.. :) so.. shooting kat GIANT SUNWAY DAMANSARA ok la.. masa aku shooting tu.. biasa la.. ramai peminat dekat situ bukan aku je kena serbu malah pelakon-pelakon lain pun kena jugak hahahaa.. nak buat macam mana dah kata PUBLIC FIGURE..., kena layan.. sebab itu, salah satu kerja kalau nak jadi ARTIS tapi, make sure lah.. layan tu, IKHLAS jangan terpaksa.. sebab mama aku kata kalau TAK IKHLAS TAK MASUK SYURGA :P. OK lah.. shooting kat giant memang sempoi sebab director pun sempoi nama directornya ZUL HASHAD kira ok la.. keje dengan dia cepat cam office hour je.. call time kul 8 pagi balik kul 5 petang best ooo.. bukan selalu macam ni. hahaha...huii...?? dah melencong jauh ni.. :P ok lah.. sebenarnya aku nak cerita dengan korang pasal kejadian aku shooting kat giant tadi. Korang tau tak? masa break time aku pegi la ke tandas nak buang air kecik.. cari punya cari punya cari punya cari...baru la aku jumpa tandas.... not bad jugak la tandas dia bersihkan.. ye lahh mana tak bersih, giant tu masih baru.. cantik lagi.. mesti la bersih.. cuba korang nengok 3 tahun lagi.., datang balik giant, ko tengok tandas dia balik mesti dah jadi REBAN AYAM punya... GERENTI.!!! tak caya CUBA LAH! :P nak di jadikan cerita, masa aku masuk tandas giant... aku nak masuk dalam bilik bilik kecik dalam tandas tu, ye la.. nak buang secara terhormat, walaupun aku nak buang air kecik je hehehe.., bila aku nak masuk kena cek dulu samada bilik bilik tu ada orang ke takde orang.. tapi, hampeh semua FULL!! jadi nak taknak kena buang air kecik kat mangkuk luar tu. FUHH!! benda yang paling aku tak gemar nak buat, dah tak tahan sangat aku bedal je la.. janji TAK MASUK ANGIN KELUAR ASAP...!! masa sedap aku membuang air kecik di mangkuk CUTE kat luar tu.. ada la.. MINAH INDON yang TUKANG CUCI masuk nak cuci sinki TANDAS LELAKI. korang tau tak apa yang dia buat? dia cuci sinki, tangan kat sinki cuci, tapi kepala, mata, rambut dia pandang aku yang tengah ehemm.. ehem..? pelik kan? tapi benar! huh! aku jeling je kat dia.. dalam hati berkata.. "tak malu ke pandang aku masa tengah buang ehem.. ehem.. kat mangkuk cute tu..ishhh.." ni kira aku cakap dalam hati je la.., luar muka aku reaction senyum. :) takut dia peminat jadi, aku teringatlah balik kata mama aku.. biar IKHLAS.. TAK IKHLAS TAK MASUK SYURGA jadi aku REDHAKAN je lahhh...... dia pandang aku, aku terasa telah diaibkan.. macam orang "BARU DITEBUK TUPAI" walaupun pahit di telan! huhuhuhu... yang herannya kat sini.. KENAPA? PEREMPUAN BOLEH CUCI TANDAS LELAKI TAPI LAKI TAK DIBENARKAN CUCI TANDAS PEREMPUAN? kalau kes ROGOL berlaku la.. dalam TANDAS tu.. nak salahkan lelaki 100% tak mungkin, sebab dalam kes ROGOL perempuan jugak boleh menyumbang kepada kes ROGOL, macam contoh yang aku cerita kat atas tu... dan contoh lain, kalau perempuan tu tak pakai seksi.. mungkin KES ROGOL dapat dielakan tak gitu? jadi RENUNG RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL!! :P
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

KAMEK DI KUCHING, SARAWAK POLAH...

Hari ni 28 april 2009 - 11 pagi. semalam aku baru balik dari kuching, sarawak. kat sana macam macam la...aku buat. Kawan pun ramai jadi nak jumpa pun tak sempat sebab aku datang sarawak aku kena buat keje. aku berada kat sarawak 2 hari. keje apa? buat video klip, jadi pelakon video klip lagu indonesia, tak silap aku nama penyanyi indon ni REO kot? tah la.. aku pun lupa.. aku tau, aku buat keje, janji keje aku siap..dah cukup! pinjam ayat DAVID TEO sikit... producer METROWEALTH, bos!! u jangan marah i ok..takut nanti, "speck senget" hahahaha... :P " TAK JANJI, TAPI PASTI!" :) pengalaman jadi pelakon video klip ni ok. sebab aku rasa buat video klip ni tak perlukan dialog.. cuma perlu kan reaction muka sahaja, yang aku jadi LENGUH... PENAT... LETIH.. disebabkan model yang berlakon sekali dengan aku dalam video klip ni, sebab diorang berlakon macam aku dalam SEMBILU kat RTM dulu dulu.. cam TIANG LETRIK, cam KAYU BALAK, KAYU API pun ada. :P "KALAU TUAN MENEBANG JATI, BIAR SERPIH JANGAN TUMBANG, KALAU TUAN MENCARI GANTI, BIAR LEBIH JANGAN KURANG" :) ceh.. berpantun la plak.. hehehe.. sebenarnya aku nak perli orang tak boleh tersurat, kena la.. tersirat sikit sebab salah satu pelakon yang jadi model dalam video klip ni seorang datin yang invest untuk video klip REO, jadi tak boleh cakap lebih2 pasal datin, takut disalah ertikan dan aku takut kena BAN! masuk sarawak. Peergghhh...!! powerful jugak datuk dan datin ni kat sarawak ok. *wink :P . Berbalik pada model laki ni... dalam video klip ni aku jadi DATUK, laki pada DATIN dan model ni plak jadi SKANDAL dia. Model laki ni memang pure dari INDIA, nak kata cam SHAH RUKH KHAN, hmm... tak pandai pulak dia berlakon, nak kata HITRIK ROSHAN aaaaa... six pack dia sama la.. cuma muka hitrik putih lagi kot so paham paham je la.. model laki ni muka dia color apa ok. :). Nama dia CHIRSTOPER nama manja CHRIS. sepanjang aku buat video klip dengan dia cakap ORANG PUTIH je memanjang.. terasa cam dok kat london je *wink! :P, tapi aku suka dia.. dia ada sifat confident, ingin belajar, dan komited pada keje dia.. tu yang bagus pasal model ni.. kadang kadang aku terfikir jugak kenapa orang kita tak macam tu? hmmm.. dalam video klip tu aku kena bawak POSCHE BOXTER gempak tu.. JAKUN aku kejap.. tapi yang bestnya.. DATUK kasi aku bawak kete tu cam kasi bawak ISWARA je.. hehehe.. apa lagi aku belasah je la.. terasa macam kete sendiri plak hahahaha.. :P kita orang shoot kat tempat tempat sekitar sarawak ade yang dekat pantai.., kat lorong hutan, bandor , dekat lapangan terbang dan bla..bla..bla... cuma masa shoot kat pantai tu nasib baik tak kena SERBU, aku ada 2 bouncer datuk kasi suh jaga aku sebab satu kampung turun nak tengok aku buat video klip waaaahh....!! terasa cam AHLI POLITIK je ala WAKIL RAKYAT.. cam tengah BERKEMPEN. :) yang pasti.. semua keje selesai dengan jayanya.. insyallah aku akan sambung VIDEO KLIP ni.. di BALI INDONESIA kata datin tu la.. macam kata DAVID TEO lagi.. "TAK JANJI TAPI PASTI" p/s : ari tok kamek klaka sawak sikit jak, kamek mok mintak maap da orang orang yang terasa da tulisan kamek tok, mun da yang baca, yang nangga tulisan kamek tok kelak, yang marah, kamek mintak maaf sekali lagi aok. kamek sik pande bulak orang.. jujur kamek madah, semua bena, sik riso kamek polah pa yang kamek nangga jak. sik mok marah tuhan marah ya.. hehehe.. :) ( bahasa sarawak tah betul tak tidak aku bedal je tu ) *wink!
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

DRAMA RADIO BEST KE?

14 april 2009 aku pi drama radio kul 2pm di RTM. biasa la.. aku sampai kul 1,30pm awal 1/2 jam. nak masuk RTM ni as usual kena redah guard dia dulu, polis pengawal RTM. Muka sekor sekor macam nak makan orang.. aku tinggalkan beg duit aku dalam kereta, aku cuma bawak je lesen ada gambar nak tukar dengan pas RTM. Bila aku sampai kat pondok pengawal nak tukar dengan pas masuk, kau tau apa pengawal tu cakap? "takde IC ke?" aku jawab balik "IC nak buat photostat untuk payment DRAMA RADIO nanti." dia cakap "lain kali kalau nak buat apa apa kat RTM buat siap siap photostat IC tu.." apa ke sengalnya guard tu.. dia cuma nak dokumen yang sah pada aku selain IC, LESEN BERGAMBAR pun salah satu dokumen penting jugak yang boleh tukar dengan pas masuk. Dia siap marah aku lagi... ni lesen bergambar tak boleh 1 je.. kena ada satu lesen yang hidup dilampirkan sekali dengan lesen bergambar untuk dapatkan pas masuk rtm, jadi maknanya aku kena pegi balik ke kereta ambik lesen yang hidup plak sebab nak di lampirkan dengan LESEN BERGAMBAR aku tadi, untuk mendapatkan cecupak pas masuk RTM sahaja.. memang MAK LAMPIR betul POLIS PENGAWAL RTM tu!!, bagi aku la... guard ni mengajar aku erti kesabaran yang sebenar. Dah la tempat parking jauh... pastu kena buat keje dua kali, kira macam pegi balik pegi balik ambik lesen semata mata nak tukar dengan pas masuk. aku terus bawak semua beg dan aku teraburkan je dokumen aku IC, LESEN, CREDIT CARD, ATM CARD, PASSPORT dan lain lain dokumen depan guard tu suh pilih mana dokumen kau nak angkat kau angkat aku cuma nak pas masuk sahaja sebab aku datang RTM bukak nak pegi DISCO tapi nak buat KEJE. habis je dengan pengawal terus aku ke WISMA RADIO RTM jumpa orang yang berkenaan untuk DRAMA RADIO ni. jadi aku jumpa la dengan KAK TIM ARTIS NAIK TANGGA TURUN TANGGA dengan ATIE AF dan DATO RAHIM RAZALI serta MAMA NORLIA GHANI yang dah tunggu aku atas kelewatan disebabkan PENGAWAL RTM yang konon-konon CEREWET yang halang aku supaya sampai awal wink*!. pastu start la drama radio..... p/s : kalau aku tak diberi masuk ke WISMA RADIO RTM hari tu PENGAWAL RTM... kau jawab la... dengan BOS RTM NANTI!! padanmuka! :P
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

VIDEO DRAMA CUCI-CUCI SERVICES


nyanyi lagu KUKU KAKI KANANMU sambil lepak tunggu scene MANDI TOK..!!! :P
( updated 30 march 2009 1.30am )
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

Aku Cuti di Pulau Bidong.. seronoknya..!!

aku bercuti di pulau bidong pulau yang aku dan geng aku je ada kat sana.. bukan senang nak pegi pulau tu kena ada contact kalau tak? tak dapek lah den nak nolong... hehehe..private pulau dijaga oleh kerajaan negeri terengganu bawah pulau redang. Sebenarnya pulau ni banyak kenangan, aku baru tau pulau tu adalah pulau tempat pelarian VIETNAM. banyak jugak la.. kubur aku jumpa kat sana... kapal karam dalam laut tepi pulau bidong tu semua tu kapal diorang la.. tengelam ramai yang mati bawah laut tu.. so aku nyelam sambil minum air. aku dive dan juga aku snorkeling di pulau karah yang orang datang buat penyelidikan je..sama la dengan pulau bidong.. cuma pulau bidong yang selalu buat research universiti malaysia terengganu. research pasal ikan la... rumpai laut la.. tah apa kebenda lagi aku pun tak paham.. so kalau nak kawin dengan orang pulau kena tau pasal ikan dulu. :P neway ada banyak gambar lagi aku nak load cuma pihak media tak kasi aku publish lagi sebelum gambar aku cuti cuti pulau BIDONG ni tak keluar lagi dalam majalah. so kena tunggu la.. kalau korang nak tanya pasal pulau BIDONG ni PULAU PENINGALAN PELARIAN VIETNAM korang kasi je komen bila aku balik shooting nanti aku jawab.. sekarang pun sibuk shooting drama CUCI so korang paham paham la.. masa aku tu terhad la sikit nak membalas.. balas mana dan je.. :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

Mari MEMBACA.. baca buku ke korang ni?

hari yang membosankan.. lepas je balik dari drama radio tadi kat rtm terus ke menara kl ade PC dengan bapak dafi sempena pelancaraan kelab sukan celebrity. so aku datang support la.. pastu balik umah mak aku kejap kat keramat.. ambik buku.. dan bawak balik buku ke rumah aku di damansara untuk membaca. sebenarnya membaca ni boleh tambahkan ilmu kita dalam diam tau.. secara otomatiknya bila kita membaca kita akan memahami keadaan semasa tak kira la kita baca buku hiburan dan gosip ke.. cintan-cintun ke, politik ke... asalkan kita membaca kalau korang tak percaya cuba korang membaca pastu kasi comment kat aku. oh ye lupa nak bagi tau korang... aku akan cuti sambil bekerja di PULAU BIDOR 18 feb - 22 feb 2009 aku akan update blog aku setelah aku balik dari pulau nanti.. jadi teruskan menyebarkan http://zedzaidi.blogspot.com pada kawan kawan punya kawan kawan anda selain terus memberikan comment yang bernas ok. insyallah aku akan loadkan gambar terbaru aku di pulau nanti. :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

WHY DO SO MANY PEOPLE FALL IN LOVE WITH THE WRONG PERSON?

The question to ask is not if i feel that i'm really in love but rather, is the love i feel the kind of love on which i can build a lasting relationship or marriage?
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

im lonely...help me...!!



hey hi kawan kawan... ishh.. tak tahu la.. sejak kebelakangan ni... zed rasa macam tertekan sangat... nak tau pasal apa... hmmm... pasal zed rasa sunyi.. sunyi disebabkan takde kekasih.. tak ada gurlpren.. :( hmm.. kekadang tu terasa la jugak tengok kekawan semua dah kawin dah ada anak.. sebenarnya zed nak anak tau.. zed suka budak budak.. tapi tak kawin lagi macam mana nak buat anak sendirikan :) harap harap tuhan cepatkan jodoh zed.. sebab banyak dah zed berkawan dengan perempuan tapi semuanya tak menjadi tak tahu kenapa? mungkin zed memilih ke? makbapak perempuan tak suka ke? tak tahu la kenapa? kenapa eh? boleh kawan kawan myspace bagi tahu tak kenapa? please.. kasi idea kawan kawan semua.. please kasi comment kat blog zed ni.. zed nak tahu pendapat korang mana tau zed boleh gunakan satu hari nanti.. siapa tahukan. please...please...please.. need ur help!! :( - zed zaidi
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

Zed Zaidi

Blog rasmi Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Lt. Kol (K) Zed Zaidi K.M.N. B.Comm (Hons)

Hubungi Saya

Artikel Pilihan

BH Online: Zed Zaidi terima pingat KMN

KUALA LUMPUR: Pelakon, Zed Zaidi, menerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN) pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pi...

Jumlah Pelawat