= TERKINI=
Perkembangan semasa..

mStar: Artis Dibayar Ribuan Ringgit Untuk Burukkan Kerajaan


PETALING JAYA: Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) Zed Zaidi mendedahkan terdapat segelintir artis dibayar puluhan ribu ringgit oleh parti politik tertentu dalam usaha menghasut rakyat membenci kerajaan.

Zed atau nama sebenarnya Rozaidi Abdul Jamil,32, berkata, artis-artis berkenaan akan hadir dalam ceramah-ceramah anjuran parti politik berkenaan dan mereka akan diberi imbuhan yang nilainya melebihi jumlah bulanan ketika mereka aktif dalam dunia seni sebelum ini.

“Hasil maklumat yang kami peroleh, artis-artis yang cenderung kepada parti politik tertentu dengan menyertai ceramah-ceramah mendapat imbuhan berlipat ganda berbanding ketika mereka aktif dalam bidang seni.

“Jumlah pendapatan itu mencecah puluhan ribu ringgit sebulan bergantung kepada banyak mana program ceramah yang mereka sertai dalam masa sebulan,” katanya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini, Khamis.

Sumber: mStar
  •  
  •  
Saiful Nizam Saiful Nizam Author

My Seniman satu penjenamaan terbaik! Anak Seni Pewaris Budaya, Seniman Rakyat Untuk Negara



Press conference Presiden Seniman, Zed Zaidi dengan Menteri KPDNKK Datuk Seri Ismail Sabri mengenai matlamat Seniman serta pelancaran penjenamaan My Seniman kepada beberapa produk!

Memang sangat progressif! Tahniah!!!

Anak seni pewaris budaya, Seniman rakyat untuk negara!
Saiful Nizam Saiful Nizam Author

Majlis Mega Raya Seniman


Anda semua dijemput hadir ke Majls Mega Raya Seniman yang dianjurkan oleh Persatuan Seniman Malaysia dan Dewan Perdagangan & Perindustrian Muslim Malaysia. Ianya akan berlangsung di Dewan Merdeka PWTC pada 17hb September 2012 (Isnin) bermula jam 12tghari hingga jam 6 petang.

Majlis akan dirasmikan oleh Menteri KPDNKK Dato' Sri Ismail Sabri. Semoga semuanya berjalan lancar dan sukses! Mohon sebarkan kepada rakan-rakan yang lain.
Saiful Nizam Saiful Nizam Author

Zed Zaidi kini di Sabah!


Program Raya di Sabah bersama Jamawi Jaafar!
  •  
  •  
  •  
Saiful Nizam Saiful Nizam Author

Murai: Zed Zaidi Bukan Pertikai Aaron Aziz Tapi Randy Pangalila


KL, 29 OGOS 2012: Tak sangka Murai Batu. Ramai yang salah faham dengan Presiden Seniman, Zed Zaidi bila portal murai.com.my paparkan kenyataannya tentang: Saya Bersuara Tegakkan Undang-Undang semalam.

Ramai yang ingat kenyataan Zed Zaidi tersebut ditujukan untuk aktor Aaron Aziz. Padahal, aktor Aaron Aziz tidak ada kena-mengena langsung dengan ini gambar.

Semua orang pun tahu, Aaron Aziz dah jadi penduduk tetap Malaysia. Waktu dia menang Bintang Paling Popular dulu pun, dia dah jadi penduduk tetap di negara ini. So, kes Aaron Aziz dan tutup dan dah selesai. Lagipun dia berkarya kat Malaysia bukan negara lain.

Tapi, apa yang cuba Zed Zaidi suarakan baru-baru ini adalah mengenai aktor dari seberang iaitu Randy Pangalila yang telah muncul dengan sebuah program raya tempatan.

Yang menjadi kemusykilan Zed Zaidi ialah bagaimana Randy Pangalila mampu bekerja di sini tanpa permit kerja sedangkan perkara itu sudah pun termaktub di dalam undang-undang di negara ini menerusi Finas.

Bahawasanya, mana-mana artis luar yang mahu menjayakan penggambaran di negara ini, perlulah mempunyai permit kerja sepertimana yang turut diamalkan di negara lain termasuklah Indonesia sendiri.

Zed Zaidi juga tidak menyalahkan sangat Randy Pangalila tetapi mempertikaikan Finas yang boleh terlepas pandang tentang hal tersebut, begitu juga dengan syarikat produksi yang mengambil Randy bekerja. Mengapa mereka tidak berbuat apa-apa dan membiarkan saja perkara itu berlaku.

Murai Batu harap, korang semua jangan asyik nak hentam Zed Zaidi saja. Cuba fahamkan apa yang Zed Zaidi tu nak perkatakan. Kalau tidak, sampai bila-bilalah orang luar senang nak cari makan kat negara ini, sedangkan orang kita sendiri kebuluran. Korang suka ker macam tu?

MURAIBATU: Nak call Finas dan tanya kenapa diaorang boleh terlepas pandang hal-hal macam ni?
Sumber: Portal Murai
Saiful Nizam Saiful Nizam Author

Zed Zaidi: Saya Bersuara Tegakkan Undang-Undang



Teks oleh Kheme Rosly
khemerosly@yahoo.com

KUALA LUMPUR, 28 OGOS 2012: Dalam kesibukan menyambut Aidilfitri, kedengaran satu cerita panas yakni pendedahan Persatuan Seniman Malaysia melalui presidennya, Zed Zaidi tentang seorang artis luar yang bekerja dan menjalani penggambaran di sini namun tidak mengikuti prosedur yang ditetapkan FINAS.
Ketika dihubungi, Zed Zaidi mempertikaikan bagaimana hal seperti ini boleh berlaku sedangkan sudah jelas ada garis panduan dan perkara yang perlu dipatuhi namun bagaimana hal seperti ini tidak diberi perhatian kerana ia telah melanggar undang-undang.
"Saya sudah menjalankan tugas sebagai presiden di mana saya harus suarakan perkara ini. Saya tidak ada masalah jika ada artis dari luar mahu berlakon atau mencari rezeki di sini tapi mereka haruslah mengikut saluran yang betul. 
"Isu ini bukan isu biasa atau peribadi tetapi garis panduannya telah pun ditetapkan FINAS melalui Sijil Perakuan Penggambaran (SPP) dan saya apa yang saya persoalkan adalah bagaimana perkara yang melibat undang-undang seperti ini boleh terlepas pandang begitu sahaja. 
"Surat Sokongan Kemasukan Pekerja Filem Asing (PFA) dan dokumen kelulusan daripada Jabatan Imigresen diperlukan bagi memperakukan perkara ini. Jika benar pihak produksi ada berbuat demikian, sila kemukakan. 
"Sebab saya jelas mengenai prosedur yang telah ditetapkan sebab itu saya hairan mengapa semudah itu artis luar keluar masuk dalam industri kita sampai boleh ada program rayanya sendiri. Itu sahaja, saya harap FINAS dan agensi berkaitan boleh tampil menjawab perkara ini,"jelas Zed yang kesal dengan tindakan sesetengah pihak yang memandang mudah perkara seperti ini.
Zed juga menjelaskan dia telah bertemu dengan beberapa pihak berkenaan seperti PUSPAL dan Jabatan Imigresen bagi memperbincangkan isu ini. Selepas jelas mengenai hal ini barulah dia tampil bagi memperbetulkan keadaan kerana bagi Zed, hal seperti ini seperti menindas anak seni tempatan.
"Mungkin ramai ingat saya sekadar mahu bersuara, tetapi mereka tidak tahu apa yang saya cakap semua ada asasnya. Ada artis yang menghubungi saya dan berkata mereka setuju dengan apa yang saya katakan. Namun, mereka tidak boleh bersuara kerana bimbang akan dikecam oleh peminat artis-artis luar ini. 
"Saya mahu umum tahu, anak seni tempatan jika mahu ke luar negara kena melalui pelbagai prosedur yang jauh lebih susah. Saya sendiri pernah ditahan di Imigresen di sebuah negara dan meminta saya menunjukkan semua dokumen bagi membolehkan saya memasuki negara itu untuk menjalani penggambaran. 
"Tetapi lain pula dengan Malaysia. Jadi selain menjelaskan perkara ini, saya juga berharap pihak berkenaan lebih telus dan meneliti sebarang permohonan untuk mengelakkan perkara seperti ini berlaku lagi,"tambahnya lagi.
Presiden Persatuan Seniman Malaysia ini mengingatkan pihak produksi supaya menjalani prosedur yang telah ditetapkan atau Seniman dan pihak berkaitan seperti Jabatan Imigresen, PUSPAL dan lain-lain akan mengambil tindakan ke atas mereka.
"Kalau saya dapat maklumat tentang salah laku seperti ini, saya dan pihak berkuasa tidak teragak-agak untuk menyerbu lokasi atau tempat penggambaran. Kerana bagi saya hal ini jika tidak dibendung akan membuatkan pihak produksi sewenang-wenangnya membawa artis luar tetapi kita sendiri bukan kata nak keluar, tempat sendiri pun susah nak cari rezeki. 
"Saya tidak mahu minda kita terus dijajah, mengagungkan orang luar kerana mereka sendiri mengagungkan bangsa dan orang mereka sendiri kenapa tidak kita tidak boleh berbuat demikian. Ini semua akan memberi kesan pada jangkamasa yang panjang. 
"Kalau tidak dibuat sekarang kita akan kehilangan identiti bangsa kita sendiri, dan perkara itu sudah berlaku pada industri muzik sampai ada yang keliru malah tidak tahu lagu yang mereka dengar itu lagu artis tempatan atau luar. 
"Suara saya ini telah mendapat perhatian pelbagai pihak dan saya mahu umum jelas peranan saya bukan untuk menindas atau menjatuhkan sesiapa tetapi saya bercakap berdasarkan asas dan pandangan daripada umum dan tidak bersifat peribadi, apatah lagi perkara ini melibatkan undang-undang,"jelas Zed panjang lebar.
Sumber: Murai.Com.My
Saiful Nizam Saiful Nizam Author

Baby Ryan Ziqry

Khas untuk semua peminat Zed Zaidi yang masih belum menatap kecomelan baby Ryan Ziqry, buah hati kesayangan Zed Zaidi & isteri.


  •  
Saiful Nizam Saiful Nizam Author

AKU BARU CEK DI KELANTAN SEMALAM YANG AKU DARAH....

Assalamualaikum kepada semua. Hari ni aku tak nak berceloteh panjang sebab tengah sibuk dengan EVENT PENJELAJAHAN 1 MALAYSIA di seluruh pelusuk negeri. 3 zon, zon utara, zon selatan dan zon timur.. lebih kurang 100 artis seniman terlibat memeriahkan jelajah ini. Terima kasih kepada artis SENIMAN yg terlibat dan faham akan permasalahan tentang event yang kita buat ini dan aku juga minta maaf sekiranya ada yang terkurang dan terlast minit. Keputusan last minit akan memeningkan kepala semua orang dari orang yang HEBAT. Memang kalau kita rasa kita hebat, HEBAT KE KITA?. hmmm...

Ok hari ni.. aku nak bercerita mengenai DARAH, bukan DARA tapi DARAH. :) Semalam aku baru je habis event di kelantan WALK WITH ME with SULTAN KELANTAN. Sambutan terhadap kereta drift dan show drift dapat sambutan yang bukan biasa tapi luar biasa oleh orang yang biasa tapi HEBAT. Didalam kesibukan menguruskan event ini aku ternampak satu booth derma darah... aku terfikir... dan aku nak tahu APA JENIS DARAH AKU EH? hmmm... aku ni semua nak tahu lebih lebih lagi pasal diri aku, dan untuk pengetahuan korang AKU LEBIH KENAL AKU. Nak di jadikan cerita aku terus pegi ke booth setelah puas bergambar dengan RAKYAT KELANTAN DARULNAIM. Aku ingatkan aku ni tak di kenali rupa-rupanya orang kenal dan boleh dikatakan orang KENAL AKU, POPULAR tu takde la sangat.. tapi lebih 1000 orang jugak la bergambar dengan aku... itu baru anggaran, mungkin lebih. *Wink!

Bila aku di booth derma darah.. aku rasa berkobar kobar sebab nak tahu apakah jenis darah aku ni ye. cek punya cek pastu dia pakai ketip warna unggu ketip kat jari hantu, aku terasa macam kena gigit semut api yang TAK MATANG je ( ada salah eja tak? :P ) hehehe... ok pastu dia ambik sample darah aku dia test punya test pastu dia bagi jawapan yang darah aku ni JENIS O POSITIF. Korang tau tak orang yg berdarah O, dia seorang yang tidak kedekut sebab JENIS DARAH O ni boleh menderma kepada SEMUA JENIS DARAH yang lain, ini menunjukkan yang DARAH O, tak pentingkan diri sendiri dan DARAH O juga suka membantu orang yang perlu dibantu.

Darah jenis O - Sosial, Aktif, Yakin

Sifat positif : Bercita-cita tinggi, bersemangat, teguh dan mempunyai keyakinan diri.

Dirujuk sebagai 'pahlawan'. Mereka mempunyai personaliti yang menyerlah dan bakat untuk memimpin orang lain. Kesungguhan dan kejujuran adalah antara ciri-ciri terbesar mereka yang berdarah O. Mereka yang berdarah O mudah mendapat kawan walau dimana sahaja mereka pergi dan mempunyai kemahiran sosial yang besar. Walaupun mereka sentiasa tertanya-tanya tentang banyak perkara, mereka juga jenis yang mudah disukai. Orang yang berdarah O mampu menaikkan mood ceria dalam sesebuah kumpulan dan mengambil peranan sebagai seseorang yang mampu mewujudkan keharmonian dikalangan ahli lain. Ini kerana mereka sendiri adalah seorang yang ceria dan riang.

Orang lain mungkin melihat mereka seperti seorang yang tenang dan terkawal. Kelebihan yang harus dipuji ialah mereka tidak takut untuk mengambil risiko jika mereka yakin mereka akan menang.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau?
Positif tentang masa lampau, oleh itu mereka tidak menyesali masa silam, mencari kestabilan kewangan di masa hadapan

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan?
Mereka selalunya bersikap tenang, sensitif dengan keikhlasan, memberikan pandangan terbuka dengan jujur secara terus..

Bagaimana mereka bekerja?
Berkeupayaan menumpukan perhatian bergantung pada keadaan, biasanya lebih gemar memimpin. Mereka yang berdarah O memimpin secara teliti sehingga ke akar umbi.
Siapa yang berdarah O positif?
ZED ZAIDI *WINK!


              ANAK SENI PEWARIS BUDAYA, BERANI BERUBAH UNTUK TRANSFORMASI!!!                      


Zed Zaidi Zed Zaidi Author

mStar Online : Seniman: Harun Salim Bachik Bakal Undur Diri

mStar Online : Seniman: Harun Salim Bachik Bakal Undur Diri
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

HEBAT SANGAT KE ARTIS LUAR NI?

Assalamualaikum kepada semua... wah..!!! makin panas cerita aku bila balik dari ABPPH tak sangka macam pisang panas!. Tapi aku tak kisah.. "AKU KENA BUAT APA YANG AKU PERLU BUAT" dah jadi TANGGUNGJAWAB aku sebagai seorang PEMIMPIN yang harus membuat kerja dengan AMANAH, JUJUR, IKHLAS dalam PERJUANG! Ya! aku sedar ramai yang suka, dan lagi ramai yang TAK SUKA AKU!, aku tak kisah! BERANI KERANA BENAR, aku memegang prinsip " WALAUPUN PAHIT TERPAKSA DI TELAN " dan " KALAU TAKUT DI LANDA OMBAK, JANGAN BERUMAH DI TEPI PANTAI!!! ".

Mengenai status di TWEETER dan FACEBOOK aku, Aku TETAP dengan PENDIRIAN AKU! oleh kerana setiap statement yang aku buat aku akan bertanggungjawab, dan untuk pengetahuan semua, ada aku sebut nama ARTIS KE? ada aku sebut EVENT MANA KE? jadi bila aku meletakan status yang aku BERBANGGA MENJADI RAKYAT MALAYSIA, menjadi pertikaian oleh RAKYAT MALAYSIA, KENAPA EH? Bukan korang pemegang MYKAD ke? ke korang pemegang ID KAD atau PASSPORT dari NEGARA LAIN? hmmm...

Pokok-pokok keduduk di tepi pagar, Memakan landak di atas kota, Harap saudara saudari cuba dengar, Saya hendak membalas kata. Itu baru nak buka bicara, cuma korang hayati pantun aku ni, BUDAK BUDAK BERMAIN GULI, MARI BERMAIN DI TENGAH LAMAN, JIKA KITA TAK BERHATI HATI, TAKUT TERGADAI KAMPUNG HALAMAN! tu maksud kalau kita tak berhati hati habis MALAYSIA ni.. Mungkin korang sedar tak sedar banyak pengaruh dari luar termasuk la.. artis artis luar bekerja di MALAYSIA ni... aku cuma nak tau, bila korang sanjung ARTIS LUAR ni adakah di negara diorang, rakyat diorang SANJUNG ARTIS MALAYSIA macam mana korang sajung diorang eh? ada ke? hmm... kadang kadang aku rasa kesian dengan ARTIS MALAYSIA ni terasa macam di anak TIRIKAN di NEGARA SENDIRI je!

WAHAI.. ARTIS ARTIS MALAYSIA, BANGKIT LA!! BERSATU LA KITA...!! KITA DI JAJAH SECARA DIAM! LAMA KELAMAAN MALAYSIA NI BUKAN MILIK KITA. SUMBER MALAYSIA DI MAKAN OLEH ORANG LUAR! APA TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA YANG MEMPUNYAI MYKAD! CUBA KITA FIKIR 5 KE 10 TAHUN AKAN DATANG APA YANG AKAN JADI PADA INDUSTRI SENI KITA INI? SIKIT SIKIT ARTIS LUAR MASUK, TAK KIRA YANG BUAT KONSERT TERMASUK YANG BERLAKON, BELUM CAMPUR JADI PENGACARA LAGI? HMMM... DI MANA ARTIS MALAYSIA NI? MEMANG PERSAINGAN ITU SIHAT, TAPI SIHAT KE KITA DI NEGARA SENDIRI? KEPADA ARTIS MALAYSIA LUAHKAN RASA TIDAK PUAS HATI ANDA DI MANA MANA PLATFORM YANG ANDA ADA TIDAK KIRA DARI TWITTER, FACEBOOK, BLOG DAN SEBAGAINYA SUPAYA PIHAK KERAJAAN AKAN PRIHATIN DENGAN KEADAAN DAN TAHU MASALAH DALAM INDUSTRI KITA!!!

Setahu aku la... kalau orang yang memegang passport sebagai pelawat di Malaysia ni tak boleh bekerjakan? macam mana artis luar ni boleh bekerja di Malaysia? dan satu lagi kalau dapat permit kerja untuk bekerja di sini, siapa yang menyokong mereka ni? produksi? atau station TV? untuk kepentingan peribadi ke atau kepentingan industri yang tak cukup ARTIS? hmm... susah nak jawab jadi pihak kerajaan tolong tolong lah cek artis luar ni diorang datang sini bercuti ke? atau bekerja pakai pas pelawat.... pihak immigration tolong tolong lah cek ye jangan makan gaji buta je.

Kesian aku tengok artis malaysia ni, nak demand sikit pun tak boleh tapi artis luar kalau demand terus bagi, untungnya jadi artis luar. itu belum termasuk kalau dah kumpul duit banyak banyak kat MALAYSIA pastu duit diorang pegi ke mana? tak bawak semua ke negara diorang ke? rosak ekonomi Malaysia! haii... macam macam.. Ada pulak ARTIS LUAR ni dah la cari makan kat sini boleh BERLAGAK pulak tu dengan ARTIS MALAYSIA. HEBATNYA KORANG NI!!! WELL DONE!!!

Jadi tolong tolong beringat sesama sendiri YANG MENJATUHKAN BANGSA KITA ADALAH BANGSA KITA SENDIRI. Nak menyokong ARTIS LUAR tak salah... cuma perlu diingatkan ARTIS MALAYSIA MESTI DI BERI KEUTAMAAN DULU!!! Aku sebenarnya bukan tak puas hati siapa menang siapa kalah, cuma aku perlu menegakkan HAK HAK ARTIS MALAYSIA di MALAYSIA ni. itu je... lepas ni aku nak CADANGKAN kalau nak buat apa saja ANUGERAH contohilah FESTIVAL FILEM MALAYSIA, syaratnya yang bertanding MESTI dan WAJIB ORANG MALAYSIA yang mempunyai MYKAD. jadi renung-renungkan dan selamat malam.


ANAK SENI PEWARIS BUDAYA, BERANI BERUBAH UNTUK TRANSFORMASI!!!


Zed Zaidi Zed Zaidi Author

MALASNYA NAK.......


Aduh...!!!! malasnya nak update blog ni coz terlalu sibuk dengan urusan persatuan, pertubuhan, belajar shooting dan production... bila free nanti zed akan update benda baru ok... still setia with blog zed dan yang mana tak add zed lagi di facebook dan twitter di sebelah blog ni z letak dah link just klik je ok. ZZZZ...zZzzzzZZzzzZZzzzz....ZZZZz..zzzZzz.... *wink! :p


"DONT REGRET ANYTHING THAT EVER MADE U SMILE!" :)
Zed Zaidi Zed Zaidi Author

Zed Zaidi

Blog rasmi Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Lt. Kol (K) Zed Zaidi K.M.N. B.Comm (Hons)

Hubungi Saya

Artikel Pilihan

BH Online: Zed Zaidi terima pingat KMN

KUALA LUMPUR: Pelakon, Zed Zaidi, menerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN) pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pi...

Jumlah Pelawat