= TERKINI=
Perkembangan semasa..

DUIT!!! DUIT!!! DUIT!!! SEBAB DUIT AKU PENING!!!

Damansara Perdana : Assalamualaikum kepada semua pengikut blog aku, termasuk la facebook, friendster dan myspace cuma twitter je aku belum register lagi, kalau ada tu bukan lah aku. Hari ni aku dapat menaip dan menulis kembali setelah sekian lama sibuk dengan alam perkhawinan masuk ke raya masuk ke perniagaan makanan asyik asyik rugi... dan termasuk la email facebook lama aku yang dah kena HACK by HACKER yang sangat soleh ni. Benda ni di namakan " MEN IN THE MIDDLE ATTACK " dia akan HACK internet korang melalui WI-FI jadi korang kena hati hati sebab apa? sebab AKU DAH KENA!!! biasalah Malaysia ni pun ada undang undang siber ada Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia ( SKMM ), ada Polis Cyber, ada MY CERT malah ada juga AKTA MULTIMEDIA 1998 tapi semua sekadar nama je, keje satu benda pun tak buat sebab aku rasa semua yang aku cakap kat atas tadi semua TAK GUNA!!! sebab tu aku bagi amaran secara INDIVIDU kepada korang ni. Jadi terpulang pada korang nak percaya ke idak.


Aku pun heran dengan diri aku, assigment tak siap siap tapi ada hati nak tulis blog lagi adoiii yaiii!!! macam macam yang aku alami sebelum ni. Aku dah menerima orang baru dalam hidup aku korang tengok je sebelah korang ni, inilah dia pengarang jatungku yang comel dan manja cuma penat sikit nak jaga budak comel ni marah sikit je asyik nangis je... ponat eden nak memujuknya... ADOIII YAII...!!! Nama jatungku ini ialah Nelly Natalia comel sungguh namanya, tu yang buat aku tergoda sampai kawin la dengan dia... orangnya Kewll, penyabar dan suka dengan makan! Alahai... sebut je pasal makan... Hari hari aku makan dengan dia di mana saja kitaorang berada.


Tapi bila aku gembira orang baru yang muncul dalam hidup aku, aku menerima satu kejutan yang paling besar dalam hidup. Cousin aku yang paling rapat, bestfriend, bila dalam keluarga panggil kami berdua ni macam kembar dan sekolah tadika sampai la sekolah menengah semuanya sama, meninggal dunia semasa aku tengah shooting slot akasia " DEWA CINTAKU " bersama Iqram dan Fasha. Hari terakhir aku shooting untuk cerita tu, hari terakhir juga dia tinggalkan aku. Aku terlalu sedih!!! sampai aku tak terfokus dengan dialog aku. Korang bayangkan aku ulang alik ulang alik dari setiawangsa lokasi shooting ke melawati rumah allahyarham tu nak dekat seratus kali , nak habiskan shooting pastu nak mengguruskan jenazah cousin yang paling aku sayang, aku taknak terlepas walau satu pun dari hantar allahyarham ke hospital besar kuala lumpur, mandi kan jenazah, solah jenazah sampai dikuburkan. Aku serabut masa tu cuma aku tak pernah nak bagi tau orang dan tunjukkan reaksi muka yang aku dalam kesedihan aku cuma buat buat kewl je padahal tak kewl!!

Korang nak tahu kejadian tu berlaku satu hari lewat je ceritanya aku jumpa cousin aku hari khamis malam nak pinjam duit sikit coz duit aku lambat masuk, cousin aku ni cakap esok pagi dia akan tolong aku, pagi jumaat keesokan harinya tu je aku dapat call dari mak aku menangis KAW!! KAW!! punya yang cousin aku MENINGGAL DUNIA!! aku terkedu! dan aku tak percaya!!! sampai aku pegi terus ke rumah dia di Taman Permata dekat Melawati tu nak kepastian. MEMANG BETUL!!! dia MENINGGAL!!! Dari sini aku banyak belajar...... korang tahu aku angkat mayat dia dari tingkat 2 bawak ke tingkat 1 pastu semua family blurr!! tak tahu nak buat apa coz cousin aku ni meninggal dalam tido kitaorang tak tahu prosedure tetang kematian sebab semuanya first time berlaku dalam keluarga. Korang ingat bila jadi satu kematian boleh terus tanam, jawapannya TAK!!! dekat Malaysia ni HIDUP SUSAH, MATI pun SUSAH. Macam macam polisi dan prosedure yang kita orang kena buat. Dekat sini aku belajar benda baru, mana taknya.. orang dah mati bila nak dapat pengesahan kena dapat pengesahan doktor dulu, kalau tak kena bawak mayat pegi hospita POST MORTEM!! mesti banyak organ organ hospital curi!! pastu dapat pengesahan dan sijil kematian, lepastu kena buat report polis tentang kematian sebab takut kes bunuh diri, bukan itu je korang kena cari tukang gali kubur untuk dapatkan permit kubur pulak... belum campur yang lain lain lagi... Haaaiiiiiii..... susahnya... sampai kandang kadang aku boleh naik angin bila nak deal dengan hospital, polis dan tukang gali kubur ni buat keje LEMBAB. Sepatutnya MAYAT boleh di tanam lepas ZOHOR terus jadi lepas ASAR terseksa mayat. Dari kejadian ni aku nak PESAN!! dengan korang tolong buat persediaan letaklah contact no yang perlu di call, cari balai polis berdekatan, rumah doktor dan hospital yang dekat dengan rumah korang dan yang pastikan korang join lah jadi ahli PERSATUAN PEDUDUK supaya boleh orang tolong uruskan kalau apa apa yang berlaku pada kita nanti. Oh ya! jangan lupa kena tahu kubur kat mana dan siapa pengali kuburnya, kot kot kalau kita MATI siapalah nak tanam kita ya dak! tampalkan notis pesanan yang aku pesan ni kat peti ais umah bagi peringatan pada korang. SEMBAHYANG LA KAMU SEBELUM KAMU DI SEMBAHYANGKAN!.


KWSP Launching with Timbalan Menteri Belia dan Sukan Dato' Razali Ibrahim under Biro              Seniman Muda


                       
Meeting With Dato' Seri Rais Yatim dan Sidang Media untuk settelkan kes AMMAR oleh Biro       Seniman Muda


Hidup ni memang ada macam macam color, hai kadang kadang aku rasa macam nak surendder je tapi apa nak buat HIDUP kena di teruskan. Kepada yang menjadi follower blog aku ni, aku pernah menulis mengenai persatuan ARTIS kat Malaysia ni. Sekarang aku bukan sahaja menjadi ahli PERSATUAN SENIMAN MALAYSIA malah aku telah di lantik menjadi TIMBALAN PRESIDEN SENIMAN dan juga KETUA BIRO SENIMAN MUDA. Dari sinilah perjuagan aku dalam Industri seni semakin lebar. Aku bukan angan angan taik ayam, tak puas hati nak hentam di blog semua tu aku tak buat that is no my style!. Sifat aku bukan macam tu AKU CAKAP, AKU BUAT!!! itu lah aku. Gunakan blog sebagai medium bagi mengkritik untuk kebaikan akhirnya orang nampak perjuangan aku. Dalam Persatuan Seniman ni dah macam macam Program aku buat, AKU BUAT SENDIRI TAU!! dibantu juga oleh KAK RINA TAN.  program yang aku dah buat melalui persatuan ialah :-


  1. Menyelesaikan Masalah AMMAR artis muda yang menghentam wartawan di FACEBOOK
  2. Menyelesaikan Masalah saman FAHRIN AHMAD dan LINDA ONN
  3. Mendesak Tv3 supaya ubah format program "TERJAH"
  4. Membela artis boleh menjadi IKON kepada Masyarakat dari keyataan WAN DINA
  5. Membuat PC bagi membela JOHAN raja lawak untuk keadilan
  6. Membela Artis dari hentaman ULAMAK dari paper HARAKAH
  7. Membuat boikot bersama ahli/artis terhadap serangan Israel terhadap kapal Turki ke GAZA
  8. Program ARTIS BERPENDIDIKAN. Berkerjasama dengan UNIVERSITI UTARA MALAYSIA supaya artis boleh sambung berlajar di peringkat BACHELOR IN COMMUNICATION
  9. Program Bersama MITI bersama BIRO SENIMAN MUDA di Jerlun, Kedah yang telah dirasmikan oleh Datuk Mustafa dan Datuk Mukhriz TUN Mahathir 
  10. Berkerjasama dengan UMNO Bukit Bintang sempena OPEN HOUSE UMNO BAHAGIAN di PWTC yang di hadiri oleh Tan Sri Muhiydin Yassin dan Datuk Nong Cik
  11. Membantu Zulhuzimi bagi menubuhkan RUMAH ACTOR SENIMAN  
  12. Menguruskan lawatan ke rumah DATUK AHMAD JAIS dan melawat AZEAN IRDAWATY di HOSPITAL BEACON hospital cancer pj, untuk memberi sumbangan dan berkerjasama dengan PERGERAKAN PEMUDA UMNO MALAYSIA melalui Biro Kebudayaan dan Kesenian
  13. Berkerjasama dengan KHAIRI JAMALUDIN KETUA PEMUDA BN MALAYSIA melalui biro kebudayaan dan kesenian tetang projek BN YOUTH MUSIC
  14. Karnival DRIFT berkerjasama dengan KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN melalui timbalan menteri Datuk Razali Ibrahim   
  15. Program mengguruskan Kewangan bersama Nash dan SAZZY FALAK khas untuk artis mengenai tips tentang pengurusan kewangan.
  16. Memberi sumbangan kepada keluarga ALLAHYARHAM FAIZAL YUSOFF
  17. Memberi sumbangan kepada artis muda, melawat di hospital universiti dan membuat rayuan kepada finas serta kementerian penerangan untuk mendapat sumbangan tambahan kepada RAFI HUSSIN yang terbakar badannya semasa shooting. 
  18. Mendesak AJK SENIMAN untuk meluluskan KWSP 1 Malaysia

Sebenarnya ada banyak lagi... tapi bukan malas nak tulis ada banyak sangat maknanya aku masih terus memperjuangkan nasib artis terutama kepada artis muda dan artis veteran tidak dilupakan. Jadi kepada artis kat Malaysia ni kalau dah tau ada masalah meh la jumpa aku kita boleh bincang dan kita boleh pikir macam mana nak selesaikan masalah korang tu. Dan sekiranya korang artis artis muda dan ARTIS BARU ni, ada idea yang baik ke nak di bawa ketengah rajin rajin la jumpa atau call atau FB atau komen kat blog ni pun takpe supaya aku tau apa yang korang nak dan aku boleh bantu melalui persatuan. Korang kena ingat Suara PERSATUAN boleh DIRECT KE MENTERI bermakna PERSATUAN adalah 1 SUARA ARTIS.

Sekarang ni aku tengah cuba cuba nak jadi producer tapi cerita apa kena tunggu nanti aku akan  buat launching 5 november 2011 masa dan tempat aku akan bagi tau. Kepada wartawan aku akan email atau call korang ye untuk menjemput hadir ke PC tu nanti. Nak jadi producer kira kira duit kena pandai tak pandai kena kelentong! jadi aku menguruskan duit punya lah payah sebab melibatkan duit yang banyak nak tak nak kena belajar kalau tak sampai bila bila la aku jadi PELAKON takde naik naik ke peringkat yang lebih tinggi jadi AZAM aku ni hampir direalisasikan cuma tunggu time yang sesuai je. Macam macam masalah berlaku bila nak jadi producer ni sampai aku nak GIVE UP!! mana taknya asyik kena bantai je dengan partner tapi hati kena kental jiwa kena TAIKO beb! kalau tak semua tak jadi.

Alamak!!!. Bini aku dah call suh ambik dia kat tempat keje plak ADOI.. YAII!!!, ingat aku bukan TAKUT BINI, CUMA BINI JE TAK TAKUT AKU, SIAPA TAK SAYANG BINI oiiii....!!!! Sampai sini je lah aku bercerita, cerita aku di atas tadi ni rumusannya semua mengenai duit, kalau duit takde semua tak boleh jadi. Masuk JAMBAN kat KL pun kena BAYAR ni pulak aku nak bayar rumah, kereta, credit card, penyelengaraan rumah, minyak, sara hidup aku dan isteri, dan macam macam lagi lah.. jadi aku kena keje kuat untuk dapatkan duit. kalau tak habis aku! aku cuma risau bila aku sakit mana duit aku nak dapat. Maka Renung- renungkanlah bersama ye! 

Tengah pikir apa lah yang akan terjadi dengan masa depan aku masa tahun 2012 ye!

"DONT REGRET ANYTHING THAT EVER MADE U SMILE!" :)




Zed Zaidi Zed Zaidi Author

Zed Zaidi

Blog rasmi Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Lt. Kol (K) Zed Zaidi K.M.N. B.Comm (Hons)

Hubungi Saya

Artikel Pilihan

BH Online: Zed Zaidi terima pingat KMN

KUALA LUMPUR: Pelakon, Zed Zaidi, menerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN) pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pi...

Jumlah Pelawat